5053873217 [email protected]

Dünyada ekonominin Autheur  Yayını Kabul Edilen Wall Street Journal, Merkez Bankası Başkanı Başçı için  Nobel ödülü adaylığını analiz etti.

ABD’li ekonomi gazetesi Wall Street Journal (WSJ), Türkiye Merkez Bankası’nın krize karşı ‘sıradışı’ önlemlerinin “doğru” olabileceğini sorguladığı haber analizinde, “Başkan Erdem Başçı şöminesinin üzerinde Nobel (Ekonomi) ödülü için yer açmaya hazırlanmalı mı? Henüz değil” yorumunda bulundu. Analizde, Merkez Bankası’nın piyasadan daha akıllıca hareket etmiş olabileceğinin görünmeye başlandığı vurgulansa da, temel ekonomik veriler, politika öncelikleri ve dış risklere ilişkin kaygılar nedeniyle “şampanya patlatmak için henüz erken” olduğu yazıldı. WSJ, “Türk Merkez Bankası haklı mıydı?” başlıklı analizinde, “Rakamlar kesinlikle pembemsi” ifadesini kullandı.
‘Şöminenin üzeri…’ Analizde, “dünyanın en alışılmadık para politikası”nın öncüsü olduğu belirtilen Merkez Bankası’nın son bir yılda çok eleştirildiği, kredi derecelendirme kuruluşlarınca cezalandırıldığı ve uluslararası iktisatçıların çoğunun girişimin “gözyaşları içinde” biteceğini söyledikleri yazıldı. Ancak verilerin, ekonominin kilit dengesizliklerin iyileşmekte olduğunu gösterdiği için piyasada birçok kişinin Türkiye’nin politika yapıcıların haklı olabileceğini düşünmek zorunda kaldığı belirtilen analizde bu çerçevede TL’nin bu yıl dolara karşı yüzde 6 değerlendiği, hisse ve tahvilin toparlandığı ve dış ticaret açığının aralıkta gerilediği hatırlatıldı. WSJ bunun da hızlı büyüyen Türk ekonomisinin yeniden dengelenmekte olduğunu kanıtladığını yazdı. WSJ, Morgan Stanley ekonomistlerinin de, son gelişmelerin Merkez Bankası’nın haklı olduğunu kanıtladığını söylediklerini belirterek “Başkan Erdem Başçı, şöminesinin üzerinde Nobel ödülü için yer açmaya hazırlanmalı mı? Henüz değil” ifadelerini kullandı. Merkez Bankası politikasının bir ay öncesine göre “çok daha zekice” göründüğünü de belirten gazete, “Ancak birçok analist, artan risk iştahının Türk ekonomisini düze çıkardığı uyarısında bulunarak, geçen yıl dolara müdahaleye neden olan dengesizliklerin ortadan kalkmadığını vurguluyor” diye yazdı. Gazete, Türk ekonomisinin “zayıf noktası” olarak nitelendirilen cari açığın hâlâ yüksek olmayı sürdürdüğü, bunun da ekonomiyi risklere açık bıraktığı yorumunu yaptı.