Fosil yakıt kullanan bir otomobilden elektrikli modele geçeceklerin aklındaki ilk sorular menzil ve şarj oluyor.
Menziller kullanıma ve araçların batarya kapasitelerine göre değişiklik gösterirken, bu haberimizde daha çok değineceğimiz konu elektrikli otomobillerin şarj seçenekleri ve maliyetleri olacak.
Elektrikli arabaların şarj etmenin maliyeti; marka, model, batarya tipi, batarya kapasitesi, şarj cihazı ve gücü gibi birçok faktöre bağlı olarak değişir.
Pillerde depolanan enerji kilowatt saat (kWh) cinsinden ifade edilir. Şarj maliyetleri aracınızın bataryası ve elektrik maliyetine göre değişiyor.
Batarya kapasitesi x elektrik maliyeti = Elektrikli araç full şarj maliyeti.
Ev elektriğinden yapılan şarjlarda kW için 2.6 TL ödeniyor.
AC ve DC şarj istasyonlarında ise markaya ve şarj istasyonuna göre kW başına ödenen rakam 10 TL’ye kadar çıkabiliyor.
Örnek rakamlar;
Trugo – 7,99 TL
Eşarj – 7,40 TL
ZES – 7,49 TL
Sharz.net – 9,00 TL
Tesla Supercharger – 8,66 TL
AC ve DC şarj istasyonlarının arasında fark enerjinin dönüştürüldüğü yer. AC şarj istasyonlarında enerji aracın üzerinde bulunan sistemle DC’ye dönüştürülür ve bataryalara gönderilir.
DC’de ise dönüştürücü şarj istasyonunun üstündedir. İstasyon çıkan gücü doğrudan batarlara yönlendirir. Bu nedenle AC’ye göre çok hızlı bir şarj süresi sağlar.
Önceden üyelik yapacağınız bir firmanın AC şarj istasyonunda 22 kW’a kadar bir güçle aracınızı şarj edebilirsiniz. Bu da 60 kWh’lik bir araç bataryasının ortalama 3 saatte dolacağı anlamına gelir. Tabi bu istasyonlardan her zaman verilen en yüksek güç alınamıyor yani bu süreler istasyona göre uzayabilir.
Son dönemde en çok tercih edilen ve yaygınlaşan DC şarj istasyonlarında ise maliyet artarken şarj süreleri kısalıyor.
Türkiye’de ticari olarak hizmet veren toplam 4 bin 498 elektrikli araç şarj noktasından 898’i hızlı DC şarj.
DC şarj istasyonları 50 kW’den başlayıp 400 kW’ye kadar çıkabiliyor. DC şarj cihazları doğru akımı yüksek hızlarda aktarabilmek için özel kablo ve şarj üniteleri kullanır. Aracın özelliğine, bataryasına ve gelen güce göre şarj süreleri 30 dk ile 1 buçuk saat arasında değişiyor.
Tabi burada da yine 180 kWs’lik bir şarj istasyonundan aynı güçte dolum sağlanması beklenmemeli. Şarj istasyonunun anlık durumuna bu güç ve tabi şarj süreleri değişebiliyor.
Burada başka bir etken ise aracınızın desteklediği şarj gücü. Bazı modeller belli güçlerin üzerinde şarj gücüne imkan vermeyebiliyor. Yani aracınız en fazla 80 kWs’lik bir güçle şarjı destekliyorsa siz isterseniz 400 kWs’lik bir istasyona bağlayın maksimum 80’le dolum yapacaktır.