ABD’li bilim insanları Plüton’u yeniden gezegen olarak kabul edilmesi için yeni iddialar ortaya attı. Teksas’ta düzenlenen Planetary Science Conference’ta konu ile ilgili yeni argümanlar sunan bilim insanlarının bu adımı Plüton’un eski statüsüne kavuşması için kampanya başlatıldı şeklinde yorumlandı. Peki Plüton neden gezegen statüsünden çıkarılmıştı?
-
ABD’nin Teksas eyaletinde düzenlenen International Planetary Science Conference’ta konu ile ilgili yeni argümanlar sunan bilim insanları Plüton’un yeniden gezegen statüsüne kabul edilmesi için bir kampanyanın startını da bu açıklama ile vermiş oldu.
-
Bilim insanları uzaydaki bir cismin gezegen olup olmayacağının belirlenmesinde büyüklükten ziyade şekil ve yüzeyinin etkili olması gerektiğinin altını çizdi ve Plüton’un bu iki kritere de uyduğunu hatırlattı.
-
“IAU’NUN GEZEGEN TANIMI DEĞERSİZ”
Ekip adına açıklama yapan Johns Hopkins Üniversitesi çalışanı Kirby Runyon, ekibin Uluslararası Astronomi Birliği’nin (IAU) aksine gök cisimlerinin fiziksel özellikleri ile değerlendirilmesi taraftarı olduğunun altını çizdi ve “Bir gök cisminin asıl özellikleriyle ilgileniyorsanız, IAU gezegen tanımı değersiz kalıyor” ifadelerini kullandı.
-
PLÜTON NEDEN GEZEGEN STATÜSÜNDEN ÇIKARILDI?
Peki keşfedildiği 1930 yılından bu yana yaklaşık 76 yıl boyunca Güneş Sistemi’nin bir gezegeni olarak kabul gören Plüton neden gezegenlikten çıkarıldı?
-
Kuiper Kuşağı’nda keşfedilen binlerce gök cisminin o yıllarda gezegen olarak kabul edilen Plüton’dan pek bir farklı olmadığı ortaya çıktı.
-
Mars ve Jüpiter arasında kalan bu bölgede çapı100 kilometreden büyük en az 70 bin gökcismi olduğu varsayılıyordu. Bu bilginin ışığında Plüton’un bu bölgedeki ‘cüce gezegenler’den bir farkı olup olmadığı tartışmaya açıldı
-
KARAR 2006’DA VERİLDİ
2006’nın Ağustos ayında toplanan Uluslararası Astronomi Birliği, bir gök cisminin gezegen olabilmesi için 3 kritere uygun olmasını kararlaştırdı ve Plüton’un bu kriterleri tamamen karşılamadığına hükmetti.
-
Uzaydaki bir cismin gezegen olarak kabul görüp görmeyeceğini bir standarda başlayan Uluslararası Astronomi Birliği 3 adet kriter belirlemişti. O kriterler şöyle…
-
1- Bir yıldızın yörüngede olmalıdır ve bir gezegenin uydusu durumunda olmamalıdır.
-
2- Sabit bir şekle sahip olabilmesini engelleyecek güçleri alt edebilecek yeterlilikte bir kütle çekimine sahip olmasını sağlayacak bir kütle ve bundan dolayı hidrostatik denge şekline sahip olmalıdır.
-
3- Yörüngesinin civarını temizlemiş olmalıdır.