5053873217 [email protected]

Yüksek tansiyon nedeniyle uzun süredir tedavi gören ve önceki gün geçirdiği beyin kanaması nedeniyle Ankara Güven Hastanesi’nde dün yoğun bakıma alınan İlhan Cavcav hayata gözlerini yumdu. 

81 yaşındaki İlhan Cavcav, 37 yıldır Gençlerbirliği Kulübü’nün başkanlığını yapıyordu. Cavcav başkanlığı süresince 42 farklı teknik direktörle çalışarak da ilginç bir rekora imza attı. 

 

İlhan Cavcav, dün sabah saatlerinde durumu ağırlaşınca Güven Hastanesi’nde yoğun bakım ünitesine alınmıştı.

 

MURAT CAVCAV: ACIMIZ ÇOK BÜYÜK

 

İlhan Cavcav’ın oğlu Murat Cavcav, yaptığı açıklamada, “Acımız çok büyük, babamı daha yeni kaybettik. Türk futbolu duayen bir ismini kaybetti” ifadelerini kullandı.

 

İlhan Cavcav’ın cenazesi yarın toprağa verilecek

 

Gençlerbirliği Kulübü’nden yapılan açıklamaya göre, efsane başkan Cavcav’ın cenaze töreni yarın saat 10.30’da İlhan Cavcav Tesisleri’nde gerçekleştirilecek törenle başlayacak.

 

Törenin ardından, öğle namazına müteakip Kocatepe Camisi’nde kılınacak cenaze namazı sonrası İlhan Cavcav, Cebeci’deki aile mezarlığına defnedilecek..

 

Son transferini hastanede yapmıştı

 

81 yaşındaki İlhan Cavcav Gençlerbirliği Kulübü Başkanlığı’na devam ederken, hasta olmasına rağmen transferler ile yakından ilgilenmeyi ihmal etmemişti…

 

Hastanede tedavi gören Cavcav’ın geçtiğimiz günlerde kadroya katılan Bady ile hastane odasında sözleşme imzalamıştı. Hasta yatağından sözleşmeyi imzalayan Cavcav bir ilke daha imza atmıştı.

 

 

 

BAŞSAĞLIĞI MESAJLARI

 

Gençlerbirliği:

 

Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav’ın vefatı sonrasında Gençlerbirliği, Ankaragücü ve Osmanlıspor kulüpleri taziye mesajı yayımladı.
Gençlerbirliği Kulübünün internet sitesinde yer alan mesajda, “Dün sabah yoğun bakıma alınan başkanımız İlhan Cavcav’ı bugün kaybettik. Yaşamının son anına kadar Gençlerbirliği’nden kopmayan, kulübümüzün bugünlere gelmesinde büyük emeği olan başkanımız İlhan Cavcav’ı asla unutmayacağız.” ifadeleri kullanıldı.
Cavcav’ın öz geçmişine de yer verilen açıklamada, “Ne Türk futbolu, ne bu ülke, ne bu şehir, ne de bu kulüp seni asla unutmayacak İlhan Başkan.” denildi.
Ankaragücü Kulübü de internet sitesinden taziye mesajı yayımlarken, “Geçirdiği beyin kanaması nedeniyle hayatını kaybeden, Türk futbolunun duayen isimlerinden İlhan Cavcav’a yüce Allah’tan rahmet, sevenlerine, dost ve kardeş kulübümüz Gençlerbirliği Spor Kulübüne başsağlığı dileriz.” açıklamasında bulunuldu.
Osmanlıspor Kulübü de sosyal medya ağı Instagram üzerinden “Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav’a Allah’tan rahmet niyaz eder, ailesine ve tüm sevenlerine sabır, başsağlığı dileriz.” ifadelerinin yer aldığı bir mesaj yayımladı.

 

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç:

 

Kılıç, Türk futbolunun duayenlerinden Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav için taziye mesajı yayımladı.

 

Bakan Çağatay Kılıç, taziye mesajında şu ifadeleri kullandı:

 

“Türk sporunun duayenlerinden, 1978 yılından beri başkanlığını yaptığı Gençlerbirliği Kulübü’ne ömrünü adayan İlhan Cavcav’ın vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendim. Hastalığının son anına kadar spora hizmetini sürdüren, özverili ve çalışkan tutumuyla spor camiasında efsane olarak anılan Cavcav’ın emekleri ve katkıları daima saygı ve minnetle anılacaktır.Kulüpler Birliği Onursal Başkanı da olan merhum İlhan Cavcav’a Allah’tan rahmet, ailesi, Gençlerbirliği ve futbol camiamıza başsağlığı diliyorum.”

 

Fenerbahçe:

 

“Gençlerbirliği Spor Kulübü Başkanı Sayın İlhan Cavcav’ın, geçirdiği beyin kanaması sonucunda vefat ettiği haberini büyük bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.

 

Merhum Sayın İlhan Cavcav’a Allah’tan rahmet, başta Cavcav Ailesi ve Gençlerbirliği Spor Kulübü olmak üzere merhumun tüm yakınları ve Türk Sporu’na baş sağlığı dileriz.”

 

Galatasaray:

 

“İlhan Cavcav’a Allah’tan rahmet, acılı ailesine, Gençlerbirliği Camiası’na ve Türk sporuna başsağlığı diliyoruz.”

 

Beşiktaş:

 

“Türk Sporunun Duayen İsimlerinden İlhan Cavcav Vefat Etti.

 

Gençlerbirliği Başkanı İlhan Cavcav, Türk sporunun önemli bir figürü olmasının yanı sıra, duayen bir spor adamı olarak da tarihe adını yazdırmıştır.

 

Son dönemlerde yaşadığı sağlık sorunlarına karşın, spora hizmete devam etmekten çekinmeyen Cavcav, Gençlerbirliği’ne de hayatını adayarak saygıyı hak etmiştir. 

 

Merhum İlhan Cavcav’a Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına, sevenlerine ve Gençlerbirliği camiasına başsağlığı dileriz.

 

Saygılarımızla.”

 

Trabzonspor:

 

Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav’ı kaybetmiş olmanın derin üzüntüsünü yaşıyoruz.

 

Türk futboluna gerek futbolcu gerek yönetici olarak uzun yıllar hizmet eden; 1981’de ikinci kez Gençlerbirliği’nin başına geçtiğinden beri kulübün kurumsal ve sportif gelişimine ömrünü adayan değerli futbol insanı İlhan Cavcav’ı Türk spor kamuoyu asla unutmayacaktır.

 

Sayın İlhan Cavcav’a Allah’tan rahmet, başta Gençlerbirliği Spor Kulübü olmak üzere, ailesi, sevenleri ve spor camiamıza başsağlığı diliyoruz.

 

TFF:

 

Türk futbolunun duayen isimlerinden Kulüpler Birliği Onursal Başkanı ve Gençlerbirliği Kulübü Başkanı İlhan Cavcav’ın tedavi gördüğü hastanede vefat ettiğini büyük bir üzüntü ile öğrenmiş bulunuyoruz.

 

1978 yılından beri Gençlerbirliği Başkanlığını yürüten Cavcav, 2000-2002, 2004-2005 ve 2013-2014 yıllarında Kulüpler Birliği Başkanlığı görevinde bulunmuştu.

 

Merhum İlhan Cavcav’a Allah’tan rahmet; ailesi, Gençlerbirliği camiası ve tüm sevenlerine başsağlığı dileriz.

 

Türkiye Futbol Federasyonu

 

İLHAN CAVCAV KİMDİR?

 

Ankara Hamamönü’nde 4 Ekim 1935’te doğan İlhan Cavcav’ın babası Haşim Bey, 1910’lu yıllarda Priştine’den Türkiye’ye göç etmiş bir ailenin çocuğuydu. Cavcav ailesi, İstanbul ve Adana’da bir süre kaldıktan sonra Ankara’ya yerleşip ileride aile mesleği olacak fırıncılık ve değirmencilik işleri yapmaya başladı. Cavcav’ın çocukluğu Mamak’ın Boğaziçi Mahallesi’nde geçti.
Eğitim yaşamına Ankara 10. Yıl İlkokulu’nda başlayan Cavcav, öğrencilik yılları boyunca bir yandan da babasının işlettiği değirmende çalıştı.
– Gençlerbirliği’nin kurulduğu okul Atatürk Lisesi

 

İlhan Cavcav, ilkokuldan sonra Gençlerbirliği’nin kurulduğu Ankara Atatürk Lisesi’nde eğitimini sürdürdü.
Ailesinin artan işleri nedeniyle ortaokuldan sonra eğitimine son veren Cavcav, 14 yaşında aile şirketinin veznesinde, sonrasında da şirket muhasebesinde çalıştı.
– Futbolculuk hayatı

 

Ailesinde Tayyar Cavcav ve Cevat Muratal gibi profesyonel futbolcular bulunan İlhan Cavcav’ın futbol yaşamı, Mamak Maskespor’da görev yapan “Cici” Necdet tarafından keşfedilmesiyle başladı.
Cavcav, 16 yaşındayken Mamak Maskespor kadrosuna katıldı ve savunma oyuncusu olarak oynadı. PTT’de oynarken 19 yaşında kendisine profesyonelliğe geçiş sözleşmesi teklif eden Bahçeli Gençlikspor’a giden İlhan Cavcav, yeni takımıyla ilk maçını PTT’ye karşı oynaması beklenirken, eski takımı karşısında duygusal davranabileceği gerekçesiyle görev verilmediği için futbolu bıraktı.
– Ticaret hayatı

 

Futbolu bıraktığı 1950’li yıllardan 1970’lere kadar iş dünyasında yoğun bir çalışma hayatı olan İlhan Cavcav, 1960 yılında aile şirketinden ayrılarak tek başına ticaret hayatına atıldı.
Cavcav, Konya asfaltı üstündeki Ankara Un Sanayi’nin bulunduğu arsayı 1967’de satın alarak ölene dek başında olduğu un fabrikasını kurdu.
– İlk başkanlığı Hacettepe’de yaptı

 

Ankara’nın büyük sanayicileri arasına giren İlhan Cavcav, 1975’te eski mahallesinin takımı Hacettepe’nin başkanı oldu.
Hacettepe’nin düşüşünü engelleyemeyince görevinden istifa eden Cavcav, bu kez 1977 yılında Yahya Demirel’in başkanlık yaptığı Gençlerbirliği Kulübünün yönetim kuruluna girdi.
Kırmızı-siyahlı kulüpte 1978 yılında başkanlığa getirilen İlhan Cavcav, dönemin yöneticileriyle anlaşmazlığa düştü ve kısa bir süre için bu göreve ara verdi.
– 1981’de yeniden başkan oldu

 

İlhan Cavcav, anlaşmazlıkların çözülmesinin ardından 1981 yılında yeniden başkan oldu.
Gençlerbirliği, Cavcav’ın başkan olduğu bu dönemde 3. Lig’e düşme tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyordu. Cavcav, 2. ve 3. Liglerin birleştirilmesi projesini dönemin Türkiye Futbol Federasyonu yöneticilerine kabul ettirdi ve takımının tekrar 2. Lig’e dönmesini sağladı.
1. Lig’e (Şimdiki Süper Lig) bir sezon sonra yükselen Gençlerbirliği, 1988 yılından beri en üst kademe ligin süreklilik açısından en başarılı 5. takımı oldu. Kırmızı-siyahlı takım, bu sürede 2 kez Türkiye Kupası’nı kazanma başarısı gösterdi.
İlhan Cavcav yönetiminde Gençlerbirliği, modern tesislere sahip bir futbol kulübü haline geldi.
Cavcav, çok ucuza aldığı genç ve yetenekli futbolcuları diğer kulüplere yüksek bonservis bedelleriyle satma politikasıyla adından söz ettirdi. İlhan Cavcav, kulübünü borçsuz bir hale getirerek başarılı bir yönetim anlayışı ortaya koydu.
– Sansasyonel transferler

 

Yeni yıldızlar keşfetmek için her fırsatta amatör maçları bile seyreden İlhan Cavcav, Türk futbol tarihinin en sansasyonel transferlerini de gerçekleştirdi.
Kulüpte yetişen Tarık Daşgün’ü Fenerbahçe’ye 100 milyon lira gibi astronomik bir miktara veren Cavcav, iş dünyasındaki tecrübesini futbol yöneticiliğine taşıdı.
İlhan Cavcav, bir dönem Türk kulüplerinin Afrika kıtasına açılmasına da ön ayak oldu. Afrika kıtasındaki ülkelere bizzat giderek birçok maç izleyen Cavcav’ın transfer ettiği Moshoeu, Kushe ve Kona’nın başarılı performansları birçok Afrika kökenli oyuncunun Türkiye’ye gelmesini sağladı.
– Geremi, Real Madrid’e gitti

 

İlhan Cavcav, yine çok ucuza mal ettiği Nijitap Geremi’yi Real Madrid’e 5 milyon dolara gönderdi.
Cavcav, Tarık Daşgün ve Geremi’nin bonservislerinin satışından elde edilen paraları kulüp tesislerinin yapımına harcadı.
1989 yılında dönemin başbakanı Turgut Özal’ın kırmızı-siyahlı takımın 1. Lig’e dönmesi nedeniyle verdiği 1 milyon liralık çek lira ve 20 dönümlük arsa bağışıyla kulübün Beştepe’deki tesisinin yapımına başlandı.
Beştepe İlhan Cavcav Tesisleri’nin A ve B binaları 1999 yılında, C binası ise 2001 yıllında açıldı.

 

– Çok sayıda teknik direktörle çalıştı

 

İlhan Cavcav, başkanlığı döneminde en çok eleştiriyi teknik direktör konusunda istikrar sağlayamamasıyla aldı.
Bu sezon da teknik direktör değişikliğinden çekinmeyen İlhan Cavcav, İbrahim Üzülmez ile yolları ayırıp takımın başına Ümit Özat’ı getirdi.
Gençlerbirliği, İlhan Cavcav’ın 37 yıllık görev süresinde 42 farklı teknik direktörle başarı kovaladı.
Başkent ekibinde 1978 yılında başkanlığa seçildikten kısa süre sonra görevinden ayrılan, 3 yıl sonra yeniden başkan olan ve 1981’den itibaren kesintisiz kırmızı-siyahlı kulübü yöneten Cavcav, başkanlık koltuğuna oturduğu 37 yılda 56 kez çareyi hoca değiştirmekte aradı.
İlhan Cavcav, 37 yıllık süreçte en çok Mesut Bakkal’a şans verdi. Bakkal, başkent ekibinde 5 kez görev aldı.
Başkent temsilcisini 1987-1988 sezonunda çalıştıran Hüsnü Macurni takımın başında bir maça çıkarken, Yılmaz Vural ise ikinci döneminde sadece Eskişehirspor maçında kulübede bulundu. Geçen sezon Mehmet Özdilek’ten sonra göreve getirilen Mustafa Kaplan da sadece Fenerbahçe maçında takıma taktik verdi.
Duayen başkan döneminde görev alan İskoç teknik adam Stuart Baxter ise 2 karşılaşmada kırmızı-siyahlıların teknik direktörlüğünü yapabildi.
İlhan Cavcav’ın teknik direktör konusundaki ilginç tercihlerden biri de Kemal Özdeş ile oldu. Cavcav’ın görev verdiği Özdeş, takımıyla maça çıkamadan görevinden ayrılmak zorunda kaldı. 2014-2015 sezonunda takımı lige hazırlayan ancak transfer konularında başkan İlhan Cavcav ile anlaşmazlık yaşayan Kemal Özdeş’in görevine maça çıkmadan son verildi.
– 3 dönem Kulüpler Birliği Vakfı başkanlığı yaptı

 

Cavcav, Gençlerbirliği Kulübünün yanı sıra deneyimlerini Kulüpler Birliği Vakfı başkanlığıyla Türk futboluna da aktarmaya çalıştı.
İlhan Cavcav, 2000-2002, 2004-2005 ve 2013-2014 yıllarında Kulüpler Birliği Vakfı başkanlığı görevinde bulundu.