İstanbul Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) 12 Mart 2015’te aldığı karar doğrultusunda, taksi plakası sahibi olmak isteyenlerde ‘şoförlük mesleğini geçim kaynağı seçmesi ve sürekli icra etmesi’ şartı aranmaya başlandı. Yaşanan bu durum, yatırım aracı olarak tercih edilen plakanın değer kaybetmesine yol açtı.
Kararla, başka bir mesleğe sahip olanların taksi plakası satın almaması için ruhsat verilirken plakayı alacak kişiden, vergi dairesinden ‘başka bir işte çalışmadığına’ dair belge istendi.
Sabit kira getirisi olması dolayısıyla hem güvenli hem de değer sağlayan bir yatırım aracı olarak tercih edilen taksi plakası, en çok doktor, futbolcu ve kuyumcular gibi taksicilikle alakası olmayan vatandaşlarca tercih ediliyordu.
Değeri 2014’te yaklaşık yüzde 18 artış gösteren ve aynı yıl sonunda da 1 milyon 600 bin liraya varan satış rakamıyla taksi plakası, yatırımcısının yüzünü güldürdü. Kararla meslek dışından kimselerce alınamayan taksi plakası, 2015 Aralık’ta da aynı fiyatta kalarak yatırımcısını üzdü. Taksi plakası alım satımı yapan Gürsoy Atlı, eskiden taksi plakalarının babadan oğula geçen bir yatırım aracı olduğunu belirterek İstanbul’un şehir olarak markalaştığını ve bunun taksi plakalarına da yansıdığını söyledi.