Türksat 6A uydusu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleri ile 21 Nisan Pazartesi günü (yarın) Türksat Gölbaşı Yerleşkesi’nde düzenlenecek törenle hizmete alınacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “Bu başarıyla ülkemiz, haberleşme uydusu üretebilen 11 ülke arasına adını yazdırdı.” ifadelerini kullandı.
EN YÜKSEK YERLİLİK ORANI
Türkiye’nin uydu serüveninin 1994 yılında yörüngede yer edinen Türksat 1B ile başladığını kaydeden Bakan Uraloğlu, onu 1996 yılında devreye giren 1C ve 2001 yılında fırlatılan 2A uydularının takip ettiğini ifade etti.
Türksat 6A uydusunun ise Türksat’ın “yerli ürün üretme” noktasında yaklaşık 20 yıllık çalışmasının bir sonucu olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, Türksat’ın Teknoloji Transfer Programı’nı hayata geçirerek yurtdışında üretimi yapılan 3A’nın yanı sıra 4A ve 4B uydularının üretiminde Türksat mühendislerinin de yer almasını sağladığını söyledi. Bakan Uraloğlu, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Ayrıca Türksat 5A’nın ve 5B’nin yapımında da yine Teknoloji Transfer Programı kapsamında 12 Türksat mühendisi uydu tasarım, üretim ve test başlıklarında bulundu. Söz konusu program kapsamında uzay teknolojileri alanında eğitim alan Türksat mühendislerinin katkısıyla 6A, en yüksek yerlilik oranıyla üretilmiş oldu.”
Türksat 6A’nın yapımında ASELSAN, TUSAŞ, TÜBİTAK Uzay ve C2TECH ile birlikte çalıştıklarını da anımsatan Uraloğlu, “Bu firmalarımız tarafından yerli ve milli olarak üretilen her parça artık uydu deneyimi kazanmış oldu. Uydumuz, yüzde 80’in üzerinde yerlilik oranıyla 84 yerli ekipman kullanılarak geliştirildi. Ülkemizde üretilen bu parçaların hepsi uzay deneyimi kazanarak uzayda başarıyla hizmet verebildiği için tüm dünyaya ihracının önü de açıldı.” açıklamasında bulundu.
Türksat 6A’nın, Türkiye’nin uzaydaki varlığını güçlendirdiği kadar, kritik teknolojilerde dışa bağımlılığı da azalttığını belirten Uraloğlu, “Bu proje, milli güvenliğimiz açısından da çok önemli. Artık dışa bağımlı olmadan, kendi haberleşme uydumuzu kendimiz üretiyoruz.” dedi.
Bakan Uraloğlu, Türksat 6A’nın tüm safhalarının planlanan şekilde ve başarıyla tamamlandığını söyledi. Uraloğlu, Türksat 6A’nın üretim, entegrasyon ve test çalışmalarının TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test (USET) Merkezinde Mart 2024’te başarı ile tamamlandığını anımsatarak “Ardından uydumuzu, 4 Haziran’da Antonov 124 uçağıyla ABD’ye uğurladık. 5 Haziran’da Cape Canaveral’daki SpaceX tesislerine ulaştı. 9 Temmuz saat 02.30’da ise Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı. Fırlatmadan 35 dakika sonra da taşıyıcı roketten başarıyla ayrıldı.” dedi.