5053873217 [email protected]

Avrupalı otomobil üreticileri, zorlu yeni AB karbon emisyon hedefleri ve Çin’den gelen sert rekabetin zorlamasıyla “EV kışına” hazırlanırken, gelecek yıl çok sayıda uygun fiyatlı elektrikli otomobili yollara çıkarmaya hazırlanıyor.

Bu haftaki Paris Otomobil Fuarı öncesinde, düşen talep nedeniyle sıkıntı yaşayan büyük Avrupalı üreticiler, kaybettikleri pazar payını yeni araçlarla geri kazanmaya odaklanmış durumda.

Renault CEO’su Luca de Meo, bu ayın başlarında bir pil geri dönüşüm projesini açıklarken ve şirketin EV işini desteklemeyi planlarken “Biz savaşmak için buradayız,” dedi. “Her yerde zorluklarla karşılaşıyoruz. Parkta yürüyüş gibi değil ama çok fazla potansiyel görüyoruz.”

Renault, yakın zamanda kar kaybı yayınlamayan tek büyük Avrupa otomobil üreticisi durumunda. Volkswagen, Stellantis, BMW ve Mercedes-Benz, yoğun rekabetten zayıf Avrupa talebine ve ABD’deki artan envanterlere kadar birçok cephede yaşanan sorunlar nedeniyle kazanç tahminlerini düşürdüler.

2025’te yeni AB emisyon hedefleri yürürlüğe girdiğinde sektör üzerindeki baskı artacak. Bunlar, otomobil üreticilerinin filolarındaki karbon emisyonlarını azaltmasını (elektrikli ve hibrit araçların oranını artırarak) veya büyük para cezalarıyla karşı karşıya kalmasını gerektiriyor.

Yöneticiler, son dönemde elektrikli araç satışlarındaki büyümenin yavaşlaması nedeniyle emisyon hedeflerine ulaşmanın daha da zorlaştığını söylüyor: Tüketiciler maliyet konusunda daha bilinçli hale geldi ve Almanya gibi büyük pazarlarda sübvansiyonlar kesildi.

Danışmanlık şirketi AlixPartners’a göre, Stellantis hariç bazı otomobil üreticileri, 2030 yılına kadar toplamda 51 milyar avroyu bulabilecek cezalardan kaçınmak için hedeflerin sulandırılmasını veya ertelenmesini talep ediyor.

Stellantis CEO’su Carlos Tavares, Cuma günü İtalya parlamentosunda ilgili komisyona hitaben yaptığı konuşmada, kuralların gerektirdiği elektrikli araçlara geçişin otomobil üreticilerine önemli maliyetler çıkaracağını söyledi. “Tüketici daha fazla ödemek istemediği için daha fazla fiyatı ememeyen bir sisteme yüzde 40 daha fazla maliyet koyuyoruz” dedi.

Onlarca yeni elektrikli model yola çıkacak
Barclays analisti Henning Cosman, küresel otomobil üreticilerinin bu yıl Avrupa’da 100’den fazla, 2025’te ise yaklaşık 70 elektrikli araç modeli piyasaya süreceğini tahmin ediyor, ancak satışları artırmak için gereken daha ucuz fiyatların bir “EV kışı”na neden olabileceğini de sözlerine ekliyor.

“Tüketiciyseniz, bugün bir elektrikli araç satın almanın neredeyse bir hata olduğunu hissediyorsunuz çünkü daha uzun menzilli, daha yeni teknolojili ve büyük ihtimalle çok yakında daha düşük bir fiyata daha iyi bir araç alabileceğinizi biliyorsunuz. Bu gerçekten aşağı doğru bir sarmal,” diye de hatırlatıyorç

Avrupalı otomobil üreticileri, 2025 yılında daha ucuz modeller satmak zorunda kalacaklarını bildikleri için bu yıl pazarın daha pahalı kısmına odaklandılar.

Bu durum, onların bazı modelleri için 20.000 avro fiyat etiketi koyan Çin’in BYD ve Xpeng gibi şirketleriyle rekabet etme yeteneklerini zayıflattı. Bu fiyatlar Avrupa’daki bir elektrikli aracın ortalama fiyatının yaklaşık yarısı.

 

Otomobil fuarında, Stellantis’in Çinli ortağı Leapmotor‘un ürettiği 20 bin avronun altındaki bir otomobil de dahil olmak üzere daha ucuz modeller de sergileniyor.

Renault, yaklaşık 25.000 €’ya satılan elektrikli R5 için şimdiden sipariş almaya başladı.

Stellantis’in bir diğer markası olan Citroën, C3 Aircross kompakt SUV dahil olmak üzere modeller gösterecek olsa da, yalnızca elektriksiz versiyonların fiyatı yaklaşık 20.000 €.

 

Renault tarafından derlenen araştırmaya göre, AB otomobil üreticilerinin emisyon hedeflerine uymak için Avrupa pazar payının yüzde 20 ila 22’sine ihtiyacı olacak. Ancak şu anda yüzde 15’in altında sıkışmış durumdalar.

Analistler, otomobil üreticilerinin daha temiz araçlar satan rakip gruplardan emisyon kredisi satın alması durumunda hedeflerin ulaşılabilir olduğunu söylüyor. Ancak hedeflerin en gerisinde kalan Volkswagen ve Ford gibi şirketler için bunu yapmanın maliyeti, kârlarını daha da aşağı çekebilir.