5053873217 [email protected]

Fransız otomobil üreticisi Citroën, b-segment modeli C3’ü yeniledi. Yeni modelin Avrupa lansmanı, Avusturya’nın başkenti Viyana’da gerçekleşti.

Stellantis’in ‘Akıllı Otomobil Platformu’nun üzerinde geliştirilen dördüncü nesil C3, yüzde yüz elektrikli ve hibrit olmak üzere iki farklı güç seçeneği ile satışa sunulacak.

Citroën’in yeni modeli Türkiye’ye ise Eylül ayında gelecek. İlk etapta elektrikli versiyonu ile Türkiye yollarına çıkacak yeni C3, önümüzdeki yılın ilk aylarında hibrit versiyonuyla da satışa sunulacak.

Nesil değişimi birlikte birçok yeniliğe kavuşan C3’ün detaylarına geçmeden önce, Viyana’daki etkinlikte konuşma fırsatı bulduğumuz Citroën Türkiye Genel Müdürü Selen Alkım’ın açıklamalarına bakmakta fayda var.

REKLAM
‘BUGÜN GELSE FİYATI 1 MİLYON TL OLURDU’
Yeni Citroën C3’ün markanın amiral gemilerinden biri olduğunu söyleyen Alkım, “Yeni ë-C3, elektrikli C4 ve elektrikli C4 X’ten sonra elektrikli araç ürün gamımızdaki 3’üncü model olacak. Yeni aracımızla birlikte elektrikli araçların toplam satışlarımız içindeki payını yüzde 15 seviyesine çıkarmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl ise hedefimiz bu oranı yüzde 20’lere yükseltmek” dedi.

Alkım, rekabetçi bir fiyat politikası izlediklerini de aktararak, “C3’ün lansmanını eylül ayında gerçekleştireceğiz. İlk etapta sadece elektrikli motoru piyasaya sunacağız. Eğer bugün şartlarında lanse etmiş olsaydık 1 milyon TL civarı bir fiyatla elektrikli modelimizi tüketicilerle buluşturabilirdik. Son 4 ayda yaklaşık 3 bin adet C3 satmak istiyoruz. 2025’te 2 motor seçeneği ile birlikte 11 bin adetlik bir satış hacmine ulaşmak istiyoruz” dedi.

Otomobilin değişen tasarımına da değinen Alkım, “C3’ün sadece adı aynı kaldı, çünkü daha kaslandı, yerden yükseldi ve arka diz mesafesi arttı. Artık bize göre bu bir B-SUV açıkçası. Çünkü o segmentteki rakipleriyle baktığımız zaman boyutlar anlamında aynı değerleri sunabilediğini görüyoruz. Yeni C3’ü, yenilenen tasarımı ile birlikte Türkiye’de artık B-hatchback değil, B-segment SUV olarak satacağız” bilgisini paylaştı.

2024 öngörülerinden de bahseden Alkım, “İyimseriz ama tedbirliyiz. Pazarın koşullarına göre üretimi artırıp kısabiliyoruz. Bizim şu anda planlarımız pazarın yıl sonunda 1 milyon ile 1.1 milyon arasında bir yere oturması. İlk 4 aylık süre içinde 371 bin adetlik satış var ama özellikle ilk iki ay 1.9 milyonluk bir ritim vardı pazarda, yani geçen seneden çok güçlüydü. Nisan ayında bir düşüş gözlendi ama yine de 1 milyonun üzerinde bir ritim veriyor. Pazar geçen seneye göre bir miktar azalıyor ama biz satışlarımızı ve bunun paralelinde de pazar payımızı ona göre yükseltmek istiyoruz. Geçen sene 63 bin olarak gerçekleştirdiğimiz satış için bu sene hedefimiz 67 bin adet” dedi.

YENİ TASARIMIN BAŞLANGIÇ MODELİ
C3’ün yeniliklerine bakacak olursak, en başta otomobilin Selen Alkım’ın da ifade ettiği gibi, bir hatchbackten çok artık bir SUV gibi göründüğünü belirtelim.

Bunda, otomobilin önceki modeldeki 135 mm’lik yerden yüksekliğin yeni versiyonda 163 mm’ye yükselmesi, toplam yüksekliğin 157 mm’ye çıkması ve dik tasarlanan ön kaputun etkisi bulunuyor.