5053873217 [email protected]

“Yapay zeka ile üretilen sanat eserinin telif hakkı olamaz.” ABD mahkemesi, yapay zeka ile yapılan sanat eserleriyle ilgili böyle hükmetti.

Bir yandan yapay zeka ile yapılan eserler “sanat” sayılabilir mi tartışması sürerken ABD mahkemesi bu eserlerin telif hakkı noktasında önemli bir karar vermiş oldu.

Washington D.C.’deki bir ABD mahkemesinde alınan kararda, yalnızca insan kaynaklı eserlerin telif hakkı alabileceği vurgulandı.

Reuters’ın haberine göre Cuma günkü karar, Telif Hakları Ofisi’nin bilgisayar bilimcisi Stephen Thaler’ın yapay zeka sistemi DABUS adına yaptığı başvuru sonrası verildi.

Bu kararla, Thaler’in DABUS tarafından yaratıldığını söylediği buluşları kapsayan ABD patentleri için yapılan telif başvuruları reddedildi.

 

Thaler, DABUS tarafından üretilen patentler için Birleşik Krallık, Güney Afrika, Avustralya ve Suudi Arabistan dahil olmak üzere diğer ülkelerde de başvuruda bulunurken sınırlı başarı elde etti.

Thaler’ın avukatı Ryan Abbott Pazartesi günü yaptığı açıklamada, karara katılmadıklarını ve temyize gideceklerini söyledi.

Telif Hakları Ofisi ise yaptığı açıklamada “mahkemenin doğru sonuca ulaştığına inandığını” söyledi.