5053873217 [email protected]

Covid 19 salgını döneminde geçici imei kaydı kavramı ile tanışmıştık. Yurt dışına çıkış yapanlar yurda giriş yaptıkları andan itibaren 4 ay süresince cihaz kaydı hakkına sahip oluyorlardı.

Cep telefonu geçici kayıt nasıl yapılıyordu?

T.C. kimlik numarası ve yabancı kimlik numarası bulunan. e-Devlet şifresi alabilen kişilerin tek kayıt mercii olan e-Devlet kapısı https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet üzerinden sisteme giriş yaparak gerekli bilgileri doldurarak kayıt işlemi yapılabiliyordu.

120 gün sonra telefon kapanınca yeniden geçici kayıt yapılabiliyordu. Böylece 2732 liralık kayıt ücreti ödemek yerine ücretsiz bir şekilde telefon kullanmak mümkün oluyordu.

Türkiye’deki iPhone fiyatları ile yurt dışındaki iphone fiyatları arasındaki makasın 2 kattan fazla açılmıştı. Genel olarak kayıtsız cihaz kullanımı tercih edilir hale gelmişti. Ancak  iphone 14 lansmanı sonrası yeni telefon alacaklar rotayı yurt dışına çevirmişti. Devlet açısından ciddi vergi kaybına sebep olacak bu durumun önüne geçildi. Telefon satıcıları yurt dışından iphone 14 getirmek için sipariş toplamaya başlamıştı.

Geçici Kayıt Yapılabiliyor mu ?

geçici imei kaydı kalktı mı

iPhone 14 ün satış haftasında BTK tarafından bir hamle geldi ve E-devlet üzerindeki geçici kayıt hizmeti kapatıldı.

Devlet tarafından bedelsiz sunulan ve telefoncular için bedava kazanç kazanç kapısı haline gelmiş olan bu sektör de tarihe karışmış oldu.

Sahibinden.com ve LETGo gibi seri ilan sitelerinde hali hazırda bir çok geçici kayıt ilanı bulunuyor.

Bu durumun devamında hala uygun sayılabilecek 2732 liralık kayıt ücretine de zam yapılabileceği konuşuluyor.

Çünkü yurt dışından iphone 14 getirip 2732 ödeyen bir kullanıcı hala yarı yarıya karda.