Volkswagen’in efsanesi Bettle Çinli üretici tarafından elektrikli olarak yeniden üretildi. Otomobilin bu benzerliğinden endişe duyup duymadığı sorulduğunda,Volkswagen “Bu benzerliğin araştırıldığı ve Volkswagen’in herhangi bir hak ihlali tespit etmesi durumunda yasal adımlar atacağı” belirtilmişti.
Carscoops’un ORA’nın ana şirketi Great Wall’un beş kapılı iki Beetle benzeri tasarımın patentini aldığını keşfetmesinin ardından Volkswagen bu yasal adımları atmaya bir adım daha yakın olabilir. Üstelik firma bunu sadece Çin’de değil, Avrupa’da Avrupa Birliği Fikri Mülkiyet Ofisi’ne (EU IPO) kaydettirerek yaptı.
Arabalardan biri, Şanghay gösterisindeki Punk Cat gibi görünüyor. Beetle ile aynı şekli paylaşan beş kapılı otomobilin yuvarlak farları kıvrımlı çamurluklar ve her bir ön kapının hemen ağzında muhtemelen şarj portlarını kapatan yatay çıtalar takip ediyor. Tekerlekler de fuarda gösterilen otomobil ile aynı.
İkinci tasarım hem daha çizgi film gibi hem de daha retro görünüyor. 1960’ların ve 1970’lerin tarzını yansıtan otomobilde yine orijinal Beetle ile pek çok ortak nokta var.
Tasarımlar ilk bakışta aynı otomobilin iki varyasyonu gibi görünse de önden ve arkadan bakıldığında bariz farklar var. Şanghay fuarında gösterilen otomobilinin daha geniş çamurlukları, daha yuvarlak bir çatısı var ve arka kapak boşluğu daha dar ve daha köşeli. Ancak en dikkat çekici nokta, her iki Çin tasarımının da VW’nin kendi modern, su soğutmalı Beetle’larından bile daha fazla orijinal bir Beetle’a benzemesi.
İnternette de bulunabilen mevcut belgelere göre, Great Wall, 3 Haziran 2021’de patent için iki Kayıtlı Topluluk Tasarımı (RCD) başvurusu sundu ve bunlar daha sonra 11 Haziran’da onaylandı. Bir RCD, sahibine “Avrupa Birliği’nin mevcut ve gelecekteki tüm üye devletlerinde münhasır haklar” veriyor. Bu haklar beş yıl geçerli ve bir seferde beş yıl olmak üzere en fazla 25 yıl yenilenebiliyor. Great Wall’un RCD’leri Haziran 2026’da sona eriyor.
Her iki araba için de belgelerin sayfalarının alt kısmında, ‘Tasarımcılar’ başlıklı bir bölüm var ve yaratıcı süreçte yer alan kişileri belirtiyor. Burada 11 Çinli isim listeleniyor.
Web sitesinin başka bir yerinde IPO, tasarımcılar için AB’de tasarım korumasının nasıl çalıştığını açıklıyor:
“Yeni bir tasarım yarattığınızı düşünelim. Bu ürünü Avrupa Birliği pazarında ticarileştirmek ve dağıtmak istiyorsunuz, ancak başkalarının yeni taslak tasarımınızdan faydalanacağından korkuyorsunuz. Bu yüzden onu korumak istiyorsunuz.”
VW, 2019’da kendi Beetle’ını öldürmeyi seçmiş ve onu bir elektrikli otomobil olarak geri getirmekle ilgilenmediğini iddia etmişti ancak yine de tasarımlarını korumak isteyebilir. Tabii ki, ORA beş kapılı ve pille çalışan bir otomobil ve bu özellikler Beetle’da asla var olmadı. Ancak Punk Cat, ilk Mazda Miata’nın aslında Lotus Elan’a şapka çıkarması gibi Beetle’dan ilham alan bir otomobil değil. Bu bariz bir kopya. Bu hikayenin sonunu görmek ilginç olacak.