5053873217 [email protected]

Modern DS markası ilk olarak 2009’da Citroen logolu bir DS 3 süpermini olarak ortaya çıktı, ardından 2015’te ayrı bir seriye dönüştü. Başarı bir gecede gelmedi ve açıkçası marka hala Avrupa’da BMW, Audi ve Mercedes için ciddi bir tehdit değil. Öte yandan, bu durum yakında değişebilir.

DS 4 hatchback ve ağabeyi DS 9 Crossback (ya da DS 9 Auto Sport Lounge) ortamı hareketlendirmeye geliyor.
Daha büyük bir SUV inşa etmek ve daha büyük otomobiller için hazırlanan eVMP elektrikli platformunu kullanmakla ilgilenmeye yönelik birkaç referansın ötesinde, DS, planlanan SUV amiral gemisi hakkında kamuoyuna çok az şey söyledi. Ancak DS’nin tutkuları, mevcut üretim araçları, son konseptleri ve Stellantis ekosisteminde çevrimiçi hale gelen yeni donanımlar hakkında bildiklerimizden faydalanarak 2023 ya da 2024’te karşımıza ne çıkacağına dair büyük resmi görmek çok zor değil.
En açık şekilde DS 9 Crossback bir crossover olacak çünkü pazarın talebi bu. Ve nasıl görünebileceğine dair en büyük ipuçlarımız 2020 Aero Sport Lounge konseptinden ve onu takip eden yeni DS4 üretim otomobilinden geliyor. DS, ASL’nin bir üretim otomobilinin ön izlemesini doğrudan yaptığına dair hiçbir iddiada bulunmasa da, firmanın tasarım şefi Thierry Metroz, o sırada konseptin “bir sonraki kreasyonları için bir başlangıç” olduğunu doğrulamıştı.

DS Aero Sport Lounge Concept’in dünya prömiyerini iptal edilen 2020 Cenevre Otomobil Fuarı’nda yapması gerekiyordu.

Yukarıdaki resimlerde görülen ASL konsepti, son derece alçak tavan çizgisi ve küçük arka camı olan dinamik bir coupe benzeri crossover modeldi. 23 inçlik dev jantlara sahipti (üretim SUV’leri daha küçük olacak) ve 5 metre uzunluğu ile oldukça heybetli bir makineydi. Buna ek olarak, DS’nin gelecekteki otomobillerine uygulayacağını zaten söylediği benzersiz bir ön uç tasarımı vardı.

İç mekanda ASL, geleneksel gösterge paneli ekranlarını ortadan kaldırarak biri diğerinin üzerine görüntü yansıtan bir çift şeritle değiştirdi. Yenilikçi bir konsept ve dokunmatik ekranın zulmünden kaçmak için takdire şayan bir girişim, ancak bu özelliğin üretim modeline gelmesi büyük bir ihtimal değil. Ayrıca arkaya doğru açılan kapılar da sadece konseptte kalabilir. Ancak dijital kapı aynaları ve sürdürülebilir malzemelere odaklanma gibi diğer teknolojilerin üretim modeline gelmesi çok muhtemel.

DS 9 Crossback’in nasıl görünebileceğine dair bize fikir veren diğer otomobil, ASL’yi takip eden ve açıkça aynı düşünceden ilham alan DS 4 üretim otomobili. BMW 1-Serisi gibi otomobillerle rekabet etmek için tasarlanmış, doğal olarak içte ve dışta ASL’den daha muhafazakar, ancak daha gösterişli bir iç mekana sahip büyütülmüş bir versiyonunu hayal etmek zor değil.

Geçen yıl bazı pazarlarda tanıtılan DS 9 sedan, Citroen C4 SpaceTourer MPV’den (önceden Picasso olarak biliniyordu), DS7 Crossback’e kadar her şeyin altında bulunan eski EMP2 platformunda çalışıyor.

Ancak, DS 9 SUV’nin FCA ile birleşmeden önce PSA tarafından geliştirilen yeni eVMP mimarisini kullanacağını düşünüyoruz. Orta ve büyük otomobiller için özel olarak oluşturulan Elektrikli Araç Modüler Platformu, önden ve dört tekerlekten çekiş düzenleri için tasarlanmış ve saf EV veya benzinli-elektrikli hibrit olarak yapılandırılabiliyor.

Platform 250 kW’a (335 hp) kadar güç çıkışlarını idare edebiliyor ve aks mesafesine bağlı olarak 60 ila 100 kWh arasında değişen pil paketlerini alarak 402 – 650 km arasında bir WLTP sürüş menzili sağlıyor.

 

DS 9 Crossback’in 3 metreye yakın bir aks mesafesine sahip olması ve potansiyel olarak üçüncü bir koltuk sırası seçeneği sunması gerektiğinden, sürüş mesafesinin bu ölçeğin üst sınırına ulaşmasını bekliyoruz.

Bu arada DS Aero Sport Lounge konsepti, DS Techeetah Formula E tek koltuklu tarafından kullanılana dayalı bir güç aktarma organı içeriyordu. 110 kWh pil ile eşleştirilmiş 671 hp elektrik motorundan oluşan aracın sıfırdan 100 km/s hıza 2,8 saniyede çıktığı iddia edildi. Ancak DS’nin şu anki Formula E şampiyonu statüsünü geliştirme konusundaki istekliliğine rağmen, seri üretim otomobilin bu kadar hızlı olması bizi şaşırttı.

DS 7 SUV’nin fiyatı 32.370 £ ile 56.075 £ arasında değişirken, DS 9 sedan 40.600 £ ile 49.200 £ arasında fiyatlara sahip. Bu, DS 9 Crossback için makul olarak 45 – 65 bin £ aralığını gösteriyor. Bu aynı zamanda DS 9 SUV’yi tüm Avrupa Stellantis ürünleri arasında en pahalısı yapacak.