5053873217 [email protected]

Hidrolik Piston Nedir?

Hidrolik piston, üzerindeki silindir biçimde olan piston sayesinde, sıvı basıncını hareket enerjisine çevirir. Yani bir basınç uygulanması sonucunda basınç sayesinde mekanik enerji üretir. Oluşan enerji hidrolik pompa sayesinde oluşur ve silindirlerin yardımı sayesinde açısal hareketlere dönüşür.

Hidrolik Piston Nasıl Çalışır?

Hidrolik piston çekme ve itme hareketi ile çalışır. Pistonun çubuğu uzanır. Bu sistem sayesinde piston tek bir düzlükte hareket eder. Bu da uygulanan basınç sayesinde olur. Açısal hareket sağlanması için, hidrolik motorların kullanımı, daha çok tercih edilir. Yarım acılı hareket için ise yarım dönüş şeklinde çalışan aktüatör kullanılır. Çift etkili olan hidrolik piston, kendine bağlı olan bir çubuk ile örtülür. Bu düzenekten dolayı, pistonun iki kısmı arasında kuvvet bakımından fark oluşur.

Bu farkı anlamak için, giriş ve çıkış kısmı basınçlarının, ters çevrilmesi gerekir. Yüzey kısmındaki alan da azalma oldukça, darbe sonucu oluşan basınçta azalır. Çubukların ucuna yağ pompalanması, sonucunda pistonun alanı ve çubuğun alanı eşit duruma gelmiş olur.

Hidrolik Piston Çeşitleri

Hidrolik piston çeşitleri, tek etkili, çift etkili ve teleskopik gibi çeşitlere ayrılır. Bunlardan bahsetmek gerekirse, şu şekildedir;

Tek Etkili Hidrolik Piston; Sıvı bir taraftan etkili olur. Tek yönde çalışırken, dış faktörler ve ağırlık sonucu, başka yönde gelişebilirler. Sızdırmazlık özelliği olan bir piston türüdür. Farklı biçimlere dönüştürülme özelliği de bulunur. Birçok alan da kullanılabilir. Özelikle asansör, araç ekipmanı ve tarım için kullanılan makineler, bunlardan bazılarıdır.

Çift Etkili Hidrolik Piston; Bunda silindirler iki yönlü çalışır. Uygulanacak olan basınç ve çalışma prensibi, üreticinin kararına göre belirlenir. Bölümleri birbirinden farklı olduğundan dolayı, ileri geri hızı, son derece farklıdır. Bu şekilde bir durum yaşaması istenmiyorsa çift etkili imalat yapmak, daha kullanışlı olacaktır.

Teleskopik Hidrolik Piston; Bu pistonlar, üretime bağlı olarak, küçüktür. Hem tek hem de çift etkili silindir olma özelliğine sahiptirler. Görünüm olarak, iç içe olan silindirlerden oluşur. Bu şeklinden dolayı da fazla yer kaplamaz. Özelikle kamyon damperlerinde kullanımı, daha fazladır. https://www.sanayiden.com/hidrolik-piston-piston-sanayi-sanayi-urunleri linkinden, daha fazla bilgi alabilirsiniz.