Artık araç alırken ekspertize götürmek olmazsa olmazlarımızdan. Peki ekspertize götürmeden önce bizlerin gözle görebileceği hatalar var mı?
araç alırken nelere bakılır? Nasıl bakılır? Hangi marka araçlarda ne tür hatalar dikkat çeker?
Pratik bilgileri sizler için derledik;
Boya Nasıl Anlaşılır?
Otomobillerde boya kalınlığı konusunda üretici firmalar arasında uluslar arası bir standart boya kalınlık değerleri yoktur.
Boya kalınlık değerleri konusunda genelleme yapmak imkansızdır ,her firma farklı astar ve boya kalınlıkları ile araba üretmektedir .
1)Uzakdoğu grubu (Toyata,Nissan,Hyundai,Honda)
Boya kalınlık değerleri genelinde diğerlerine göre daha incedir ,boyasız bir arabada boya değerleri 95um-135um arasındadır
2)Alman grubu (WV,Mercedes,BMW,Audi)
Alman üreticiler genelde boya altına astar attıkları için boya değerleri ortalamanın üstündedir.
3)İtalyan-Fransız grubu (Fiat,Alfa Romeo,Peugeot,Citroen)
Boyasız bir arabada boya değerleri 120um-140um arasında çıkar .
Araçlarda her noktada 200um-240um arasında değerler görebilirsiniz, bu araçta hiç boya olmadığı anlamına gelir.
Bunun açıklaması şudur: Üretici firmalar üretim bandında kalite kontrolden geçmeyen araçları tekrar boyama işlemi yaptıkları için bu araçlarda mikron değerleri standartların üstünde çıkar bu kısımlarda tespit için aracın bütün noktaları ölçülmeli ve hata aranmalıdır.
Değişen Parça Nasıl Anlaşılır ?
Değişen parça dediğimiz olay kaporta aksamını oluşturan dış giydirme elemanlarıdır, bunlar araca sonradan montajı yapıldığı için değişen parçaların kaza sonu sökülüp takıldığını puntalama ve montaj yerlerinden tespit edebiliriz ,bu yöntem ile birlikte aracın eğer ağır hasar veya takla atma gibi bir kazası yoksa tavandan referans değer alınarak değişen parça tespiti de yapılabilir ,ölçülen değer her yerde aynı çıkmalıdır .
Bir diğer nokta değişen parça tespiti kaporta elamanın iç tarafına bakarak anlaşılır ,iç tarafı siyah renkte olur bu o parçanın değiştiği anlamına gelir .kapı değişeni tespitinde fitil ve mages dediğimiz kısımlara bakarak değişen parça tespiti yapılır .
Değişen parça komple siyah halde gelir, bazı boyacı ustaları parçanın içini de boyarlar ; sağ arka çamurluğu kontrol ettiğinizde bagaj kapağı açılıp iç tarafında siyah yerler görüyorsanız ve bariz bir şekilde sırıtıyorsa o bölge değişmiştir . Aynı şekilde ön çamurluk ve bagaj içi fark var ise bu değiştiği anlamına gelir.
Kapı değişeni tespiti biraz daha zordur kapı döşemelerini sökemiyorsanız fitil kısımlarını kaldırarak iç bölgesine aydınlatma kullanarak kontrol edilir gene siyah boya görürseniz kapı değişmiştir ,bir diğer nokta ise kapı menteşe yerleridir genelde eski kapıdan kalan menteşeler kullanılır eğer ağır hasar yoksa menteşe ayar cıvataları boyalıdır buda kapıya operasyon yapıldığını gösterir.
Macunlu Yer Nasıl Anlaşılır ?
Macun atılması maliyeti ucuz olduğu için tercih edilir ,bunun yanın da satıcılar araçlarını satarken değerinin düşmemesi içinde tercih ederler ,sonuçta değişeni olan araç ağır hasar almıştır ,satıcılar sigorta kayıtlarında girmesin diye sanayide Mehmet ustaya yaptırarak araç değerlerini düşürmemek isterler .
Mikron değerleri 500um-800um arasında çıkar bu o bölgede ki metalin ciddi anlamda yamulduğu ve astar yediğini gösterir.
Biz bazı araçlarda bu değerin 1200um olduğu gördük ,adam macundan çamurluk yapmış .
SİGORTA TRAMER SORGULAMALARI
Sorgulamalar güvenilir değildir. Çünkü hasarı kendi cebinden farklı bir kurumda yaptırmış olabilir.
Genel Boya- Temizlik Boyası Nasıl Anlaşılır ?
Eğer alacağınız aracın gerçekten ağır hasar veya değişeni yoksa sadece çizik ve ufak göçüklerden dolayı boya atıldıysa bunu tespit etmek gözle de anlaşılacağı gibi ölçüm cihazıylada anlaşılabilir .Önce aracın boyasız bir yerinde referans değerinizi alın, aldığınız değer ile ölçüm yaptığınız yer arasında 100um dan fazla fark çıkıyorsa boya var demektir ,mesela aracın tavanı; 150um, ölçtüğünüz yer; 260um çıktı o bölgede lokal boya var demektir.180um-200um çıkıyorsa ince yedirme boya atıldığı anlaşılır.
Eski Araçta Beklenen Boya Değeri Nedir ?
Bazı kullanıcılar araçlarına özenle bakarlar. Yıkarlar ,pasta cila, güneş derken boya kalınlıkları incelir. Araç üzerinde orjinal boyası olmasına rağmen değerler düşük çıkar ;değer farkı (-) 20um-30um arasında olur .
2.el oto alırken ekspertiz yaptırdığınız yerden mutlaka sonuç raporu isteyin ve mikron değerleri yazılı olsun .
Yukarıdaki verdiğim mantığı kavradıysanız aklınızda bir fikir oluşur .
Kaporta durumu çok önemlidir ,alacağınız 2.el in ağır hasarı yoksa ufak tefek kusurlar her araçta olur.
Önemli noktalar aracın mekanik ve elektronik aksamıdır ,yani sizin cebinize dokunacak noktalara daha çok dikkat etmenizi tavsiye ederim .
Ömer Eresen / OTOPRESS