5053873217 [email protected]

İtalya’daki Fiat Chrysler Otomobilleri bayileri otomobil üreticisi sipariş edilmemiş 6000 otomobili bayilere gönderince protesto başlattı. İtalya’daki Fiat Bayileri Protestoda
Bayiler sistemlerindeki bu ekstra otomobilleri Şubat ayı sonunda fark ettiler. Gönderilen araçların çoğunluğu pazarda çok ilgi görmediğinden yavaş satan Tipo kompakt otomobiller ve Ducato panelvanlardan oluşuyordu. FCA’nın tepkisinden çekindikleri için isimlerini vermeyen bayilerin konuyla ilgili yorumları şöyle: “Sipariş etmediğimiz ciddi sayıda Tipo otomobil için fatura kesilmiş. Ayrıca bu otomobillerin özellikleri de istenen şekilde değildi, bu da satılmalarını daha da zorlaştırdı. Zaten elimizde fazla Tipo vardı.” “Fiat bize bir gecede sipariş etmediğimiz 5000 aracın faturasını kesti. Üstelik de bunlar ayda sadece 4000 adet satan bir modele ait.”

FCA ise söz konusu protestoyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. FCA’nın sipariş edilmediği halde bayilere gönderdiği otomobillerin toplam değeri yaklaşık 90 milyon euro. Olaydan beri Fiat ile 150 bayisi arasında ilişkiler gergin.

FCA’nın İtalyan bayiler birliği UCIF sipariş edilmediği halde bayilere gönderilen otomobilleri protesto ediyor. Birliğin yöneticisi Carlo Alberto Jura bayilerin zaten ellerinde çok fazla ürün olduğu, 8 hatta 9 ay yetecek kadar Tipo stoğu bulunduğu halde ilave otomobillerin gönderildiğini belirtiyor. Bayiler için 1.5 – 2 ay yetecek kadar stok bulunması sağlıklı kabul ediliyor.

FCA için yılın ilk çeyreği iyi geçmedi
Sipariş edilmeyen fazla Tipo otomobilleri bayilere göndererek FCA yılın ilk çeyreği teslimatlarını artırmış oldu. Bu otomobiller satılmasa bile bayilere gönderildikleri için satış rakamlarına yansıtılabiliyor. Bu sayede FCA yılın ilk çeyreği finansal sonuçlarında satış rakamını 6000 adet fazla gösterdi ve gelirini 90 milyon euro artırdı.

FCA CEO’su Sergio Marchionne bu ayın başlarında yaptığı açıklamada yılın ilk çeyreğinin kendileri için zor geçtiğini söylemiş, son 4 ayın bu yılın en zayıf dönemi olduğunu düşündüğünü belirtmişti. FCA yılın ilk çeyreği rakamlarını 26 Nisan günü açıklayacak.

UCIF, bayilere FCA’ya bu otomobillerin satışı için ekstra destek talebinde bulunmasını öneriyor. Ayrıca sipariş edilmeden gönderilen araçların bayilere fatura edilmesinin yasalara aykırı olduğu belirtiliyor. UCIF bayilere bundan sonra aynı şekilde sipariş edilmeden gönderilen taşıt olursa bunların tırdan indirilmesine engel olunmasını ve bayi tarafından kabul edilmemesini tavsiye etti.

Bayilere sipariş edilmeden araç gönderilmesi İtalya’da yaygın bir uygulama değil. İtalya FCA için önemli bir piyasa. Firmanın Avrupa’daki satışlarının %44’ü İtalya’da gerçekleşiyor. Fiat markası ise Avrupa satışlarının %56’sını İtalya’da yapıyor.