5053873217 [email protected]

Burcu Günay, 5 yaşındaki oğlu Boran ve 9 aylık oğlu Bozok’la anne olmanın mutluluğunu yaşıyor. Çocuğun duyularının geliştiği dönemlerde ekranın kesinlikle hayatında olmaması gerektiğini söyleyen güzel oyuncu, Yeşilay Dergisine verdiği röportajda çocukların sonraki yaşlarda ekranla ilişkisinde ise süre ve içerik kontrolüne dikkat edilmesi için annelere çağrıda bulunuyor.

1453493875_BURCU_GUNAY___33_

Ekranların güleryüzlü isimlerinden Burcu Günay, çocukların sağlıklı gelişimi için teknolojiyi sınırlı ve kontrollü kullanmaları gerektiğine inanan annelerden. Günay, 5 yaşındaki oğlu Boran ve 9 aylık oğlu Bozok’la anne olmanın mutluluğunu yaşarken, çocuklarının gelişimlerine zarar verecek teknolojilerden uzak tutmayı tercih ettiğini belirtiyor. Yeşilay Dergisi Ocak sayısına verdiği röportajda belli bir yaşa kadar, özellikle çocuğun duyularının geliştiği dönemlerde ekranın çocuğun hayatında kesinlikle olmaması gerektiğini söyleyen Günay, sonraki yaşlarda ise süre ve içerik kontrolüne dikkat edilmesi konusunda annelere çağrıda bulunuyor.

Uzun süreli televizyon izleyen çocuklarda gelişim geriliği sıklıkla görülen sorunlar arasında yer alıyor. Uzmanlar, çocukların 2 yaşına kadar mümkün olduğunca televizyondan uzak tutulmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Dil ve zekâ gelişiminin çok hızlı olduğu bu dönemde uzun süreli televizyon izleyen çocuklarda gelişim geriliğinin ortaya çıkma olasılığı artıyor. Bunun yerine aktif oyunlarla iletişim kurulması öneriliyor. Oyuncu ve sunucu Burcu Günay da, çocuklarının teknolojiyle nasıl tanışmaları gerektiği üzerine hassasiyetle duruyor. Büyük oğlu Boran’ın 14 aylıkken sağ gözüne konjektivit denilen bir enfeksiyon aldığını, rahatsızlığın ilaçlarla geçmeyerek katarakta kadar ilerlediğini anlatan Günay, tedavinin uzantısı olarak ekranla egzersiz yaptırdıklarını ama bu defa da ekrana çok bakmaktan kaynaklı sorunların geliştiğini belirtti.
“Kelime eksikliği başladı”

Burcu Günay, Yeşilay Dergisine verdiği röportajda oğlu Boran’ın göz ameliyatı sonrası tablet bilgisayarlarda yer alan göz çalıştırıcı, egzersiz yapıcı oyunları oynadığını ama sonrasında da çevresiyle irtibatının koptuğunu ve kelime sayısının azaldığını söyledi. Boran’ın sürekli tabletle meşgul olduğunu ve çok fazla konuşmadığını gören aile, bu defa da Boran’ın konuşabilmesi için pedagoglardan destek aldı. Günay, bundan sonraki süreci şöyle anlatıyor: “TV ve tabletleri kapattık. Boran’ı çocukların olduğu yerlere düzenli götürdük ve iki hafta gibi kısa bir sürede Boran’ın kelimeleri 15’ten 25’e yükseldi. Boran’ı şimdi ekrandan uzak tutuyoruz. Gayet iyi konuşana ve kendini ifade edene kadar bunu sürdüreceğiz. Bence anne babalar çocukla oturup soru cevap şeklinde çizgi film izlemeli. Eğer soru sorup cevaplarını alırsanız çocuk hem kendini TV’ye bağlayıp etrafla ilgisini azaltmaz, hem de izlediği şeyin ne anlatmak istediğini alabilir.”

“Çocuklar komut almayı sever”

Günay’ın ikinci oğlu Bozok ise henüz 9 aylık. Onu da televizyondan uzak tuttuklarını belirten Günay, Bozok’un sadece müzik dinlediğini ve kendi ayına göre uygun oyuncaklarla oynadığını söylüyor. Bunun için de evde bir dizi kurallarla hareket ettiklerini dile getiren Günay, annelere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Çocuklar komut almayı sever. Bizim evde de birtakım kurallarımız var. Yemek masası kuralı, eve gelince yapılması gerekenler ve TV ya da tablet kullanırken ne kadar sürede ve nasıl oyunların oynanmasıyla ilgili kurallar… Bu gibi kuralları çocuklara sevecen bir şekilde benimsetirseniz, bu kurallar kabul görür ve mutlaka uygulanır. Hem kendimiz, hem de çocuklarımızın gelecekte sağlıklı bir zihne sahip olabilmeleri için kendi sosyal hesaplarımızda boşa vakit harcamaktansa çocuklarımızla bol bol verimli vakit geçirerek onların gelişimine katkı sağlamak çok daha önemli.”