5053873217 [email protected]

Doğum borçlanması yoluyla erken emeklilik, bazı şartlara bağlı. Çalışanın ilk sigortalılık tarihine göre emeklilik için yerine getirmesi gereken şartlar. Yaş ve prim gün sayısına bağlı değişiklikler gösterir.

anne bebek

Bugün gelinen noktada doğum borçlanması yapabilmek için;

1.    SSK’lı (4/a) olarak bir günlüğüne de olsa çalışmış olmak,

2.    İşten ayrıldıktan sonra herhangi bir zamanda (300 gün içinde olması şart değil) doğum yapmış olmak,

3.    Çocuğun sağ doğmuş ve yaşamış olması,

4.    Doğumdan sonraki iki yıllık sürenin tamamında veya bir kısmında çalışmamış veya isteğe bağlı prim ödememiş olmak,

Gerekiyor. Bu şartları taşıyan anneler, iki çocuğa kadar toplam 4 yıl borçlanma yapabilecekler.

Sadece doğum borçlanmalarında değil, askerlik, yurtdışı, avukatlı stajı gibi hizmet borçlanmalarının tamamında, ödenecek tutar brüt asgari ücrete göre belirleniyor. Buna göre bir aylık borçlanmada ödemeniz gereken en az tutar, 760,5 x 0,32 = 243,36 TL’dir. Bu rakamı otuza böldüğünüzde, her gün için ödeyeceğiniz tutarı bulursunuz. Bu rakama, borçlanmada taban rakam diyoruz. Dilerseniz bu rakamın 6,5 katına kadar, yani 1.581,84 TL’den ödeme yapabilirsiniz. Bu da borçlanmada tavan rakamı ifade eder. 

Taban ve tavan rakamlar arasında hangi tutardan borçlanma yapacağınızı siz belirlersiniz. Eğer SGK’ya müracaatınız esnasında borçlanmayı hangi rakam üzerinden yaptığınızı belirtmediyseniz, işlemleriniz asgari tutara göre yapılır. Ancak bunun üzerinde bir ödeme düşünüyorsanız, mutlaka dilekçenizde belirtmeniz gerekir. 

Borçlanma tutarları asgari ücrete endeksli olarak hesaplandığından, asgari ücretteki artışlar borçlanma tutarını da artıracaktır. Dolayısıyla halihazırda borçlanma hakkı ve imkanı bulunanların, Ocak zammı gelmeden borçlanmalarında fayda var. Bu anlamda 31 Aralık 2010’da dahi borçlanma dilekçenizi vermiş olsanız, Ocak zammından etkilenmemiş olursunuz.

Doğumdan sonra resmi doğum iznini kullanarak iş hayatına geri dönen anneler doğum borçlanmasından yararlanamıyorlar. Doğum borçlanması 2000’li yıllarda doğum yapanların aylığını ciddi miktarda artırırken, Ekim 2008 sonrası doğum yapanların aylığını yüzde 2 arttırıyor. En büyük avantajı ise erken emeklilik oluyor.