Atalarımızın bir sözü vardır. Aslan yattığı yerden belli olur. Şirketlerin vitrini olan ofislerde ilk intiba çok büyük önem taşır. Düzenli ve temiz bir ofise ise 6 adımda ulaşmak mümkün!
Çalışanların günlerinin büyük bir bölümünü geçirdiği ofislerin temiz ve hijyenik olması, hem ruh sağlığını hem de beden sağlığını doğrudan etkileyen bir unsur olarak öne çıkıyor. Beyaz yakalıların en az 8 saatini geçirdiği ofislerin, göze güzel gelen bir ortam olması, temiz ve hijyenik olması çalışma motivasyonu sağlıyor. Ofis malzemeleri pazarının lideri avansas.com Temizlik Kategori Müdürü Hakan Gümüş, sabah iş başı yapan çalışanların motivasyonunun ofisin temiz ve düzenli olmasıyla arttığını söyleyerek kirlilik sebebi ile senelik yenileme maliyetlerinin artması, iş kalitesinin düşmesi ve müşteri kayıpları doğması gibi durumlar yaşandığına dikkati çekiyor. Gümüş, aynı zamanda personellerin isteksiz çalışması, personelin yenilenmesi ve eğitimlerin masrafları gibi giderler oluştuğunu da belirtiyor.
Bu gibi sebeplerden dolayı ofis temizliğine dikkat etmenin çalışanlar, müşteriler ve patronlar açısından olumlu sonuçlar doğuracağını ve bir adım önde olduğunu söyleyen avansas.com Temizlik Kategori Müdürü Hakan Gümüş, temiz ve ferah bir ofis için temizlik çalışmaları yapılırken 3 altın kurala uyulması gerektiğini söylüyor:
1- Sağdan sola doğru temizlemek.
2- Yukarıdan aşağıya doğru temizlemek.
3- Temizden kirliye doğru temizlemek.
Doğru bir ofis temizliği için 6 temel adım:
1. Adım: Külükler ve Çöp Kovaları
Küllükler boşaltılırken etrafın kül olmaması için çöp kovasının dibine doğru boşaltılmalıdır. Çöp kovası boşaltılırken çöp poşetlerinin ıslaklığına ve yırtık olup olmadığı bakılmalı, kötü koku veriyor ise anında değiştirilmelidir.
2. Adım: 20 cm ile 2 metre Arasındaki Düz Alanlar
Süpürgelik diye tabir edilen kısımdan başlanarak boyumuzun yettiği yere kadar toz alınmalıdır. Tablo, pano gibi bölgeler için ayrı bezler kullanılmalıdır.
3. Adım: Masa Üstündeki Cihazlar
Telefon gibi sürekli temas ettiğimiz ve nefesimize yakın olan aygıtlar ayrıca temizlenmelidir. Farklı bir bez kullanılmalı ve günlük temizlik yapılmalıdır. Bilgisayar ekranlarında toz alırken ise ıslak değil kuru bezlerle temizlik yapılmalıdır.
4. Adım: Çalışma Masası
Masa üstleri sağdan sola temizlenmelidir. Kaldırılabilecek eşyaların alt tarafları da temizlenmeli, masanın üzerinde leke kalmamalıdır. Islak silimden sonra kuru bir bezle kurulama yapılmalıdır.
5. Adım: Zemin
Zeminimiz halı ise yürüme yolları vakumlanmalıdır. Detaylı temizlik için çöp kovalarının arkalarına kadar vakum yapılmalıdır. Sert zeminlerde ise önce kuru sonra ıslak sonra leke kalmaması için tekrar kuru paspaslama yapılmalıdır.
6. Adım: Kontrol
Tüm işlemlerden sonra herhangi bir eksik kalmaması için kontrol yapılmalıdır. En önemli adım olan kontrol, yapılan temizliğin doğru yapılıp yapılmadığını belirler. Kontrolün son aşamasında ise açık lamba, pencere, temizlik malzemesi kalmaması sağlanır ve temizliğimiz biter.
Yapılan araştırmalarda görülmüştür ki çalışanlar temiz bir ortamda daha düzenli çalışırken, kirli ve hijyenik olmayan ortamlarda çalışanlar daha özensiz çalışıyor.