5053873217 [email protected]

Avrupa’nın en önemli kısa film festivallerinden olan Detmold Uluslararası Film Festivalinde genç yönetmen Merve İnce’nin kısa metraj filmi “Gassal” ödül aldı.

8. Uluslarası Detmold Kısa Festivali 7-10 Haziran tarihleri arasında gerçekleşti. Festivalde Beuys, Dürer gibi sanatçıların yer aldığı sergiler, video enstalasyonlar, çerçeve programlar, konserler, partiler ve film workshopları yer aldı.

58 ülkeden 3500 kişinin başvurduğu festivalde 200 film gösterilmeye hak kazandı. 5000 seyircinin katılımıyla gerçekleşen festivalde özel seyirci ödülü Türkiye’den Gassal adlı filmle katılan Merve İnce’ye verildi. Festival kapanışta 2. Kez gösterilen Gassal ile sona erdi.

Ana kadrosunun başında dört kadının olduğu Gassal hem ekibiyle hem de konusuyla tam bir kadın filmi… İlk filmini çeken Merve İnce’nin yazıp yönettiği filmin, yapımcılığını Melis Berkman üstlendi. Filmin baş karakteri olan Gassal’ı, Almanya ve Türkiye’de pek çok başarılı yapımda rol alan ve Fatih Akın’ın Yaşamın Kıyısında filmiyle uluslararası arenada da ses getiren Nursel Köse canladırıyor. Filmin görüntü yönetmeniyse Türkiye’de bu mesleğin bir kadın olarak öncüsü addedilen Deniz Eyüboğlu…

Gassal uğradığı tecavüz sonucu bir kız çocuk sahibi olan, sonrasın da ise kendini kızına ve tanrıya adayan Demet’in dramanı ve içinde yaşadığı gerilimi anlatıyor. Demet karakteri sahip olduğu çizgi ile Türk sinemasında yer alan kalıplaşmış “kadın” karakterlerinden farklı bir karakter olarak karşımıza çıkıyor.