5053873217 [email protected]

Her yıl bir milyonu aşkın öğrencinin kendilerine gelecek kurma ve meslek edinme umuduyla girdikleri üniverste giriş sınavı hayata ilk adım olarak görülüyor. Peki sınav sonrasında sizi neler bekliyor?

Sizi bekleyenlerin başında zorlu bir eğitim dönemi ardından da iş bulma telaşı geliyor. Milliyet yazarı ve Türkiye’de eğitim konusunda başarılı işlere imza atan Abbas Güçlü sınav sonrası üniversite adayları için faydalı ve tavsiyelerle dolu bir yazı yazdı. İşte Güçlü’nün yazısından satır başları:

– Muhtemelen sınava katılan bir milyon 800 bin adaydan, bir milyon 300 bini, YGS barajını aşacak. Bunlardan 300 bini kadarı, muhtemelen LYS’ye katılmayacak ve LYS’de de 900 bin, bir milyon arası aday yarışacak.

– Kontenjanlar ise her ne kadar törpülense de yine 600 bin civarında olacak. Açık öğretimi de kattığınızda herkese yetecek kadar kontenjan var. Bu yüzden, eğer ille de şu üniversite ve şu bölüm demiyorsanız, şimdiden kendinizi üniversiteli sayabilirsiniz…

– Ama artık, asıl önemli olanı, üniversiteyi kazanmak değil, bitirdikten sonra iş bulabilmek…

– İşsizlik sıralamasında, üniversite mezunları ilk sırada. Çünkü neredeyse her köşe başına bir üniversite açan ve kontenjanları şişirdikçe, şişirenler, olayın bu yönüyle hiç ilgilenmiyorlar. Bu yüzden siz siz olun, geleceğinizi, biz yetişkinlere emanet etmeyin ve oturun yol haritanızı kendiniz hazırlayın. Yoksa yarı yolda kalırsınız!..