5053873217 [email protected]

AİDATLAR NASIL GERİ ALINIR?

Yargıtayın son kararından sonra tüketiciye gün doğdu. Peki ne yapacağız. Öncelikle şubenizin bulunduğu ilçedeki kaymakamlığa gitmeniz gerekiyor. Kaymakamlıklardaki hakem heyetleri davalara bakıyor. Buralara müracaat ücretsiz olarak kabul ediliyor ve matbu dilekçeler de bulunuyor. Aidat kesildiğine dair kart ekstreniz ve banka ile sözleşmenizi alarak gerekli müracaatta bulunabilirsiniz. Aynı şekilde ekspretiz ücreti ya da dosya masrafı da alacaksanız makbuz ve ödemeye dair dekontlara ihtiyacınız olacak. Üstelik belgelendirebildiğiniz takdirde masrafları 10 yıl geriye dönük olarak alabiliyorsunuz.

Diyelim ki bir bankasının Nişantaşı Şubesinde hesabınız ve hesaba bağlı kredi kartınız var. Nişantaşı semti Şişli’de olduğu için, Nişantaşın’da bulunan Şişli Kaymakamlığına gitmeniz gerekiyor. Ya da banka şubeniz Taksim’de. Bu durumda İstiklal Caddesinde bulunan Beyoğlu kaymakamlığına gidip ilçe hakem heyetine dilekçe vermeniz gerekecek.

 

Yargıtay’ın kredi kartı aidatlarını 10 yıl geriye doğru alınabileceği yönündeki kararından sonra Takvim bir kart için tüketicinin ortalama 50 lira olan aidat ücretinde toplam alacağın 500 lirayı bulabileceğini gündeme getirdi.

Uzmanlar alınan aidat ve kart sayısına göre alacağın artabileceğini mahkemelerin bunun için faize de hükmedebileceği uyarısında bulundu.

 

 

Derneklerden de Yardım Alabilirsiniz.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar Yargıtay’ın kararının emsal niteliğinde olduğunu belirterek, kredi kartı kullanım ücretinin 10 yıl geriye dönük olarak talep edebileceklerini kaydetti. Çakar, isteyen vatandaşlara yardımcı olunacağını ifade ederek, “Tüketiciler geriye dönük 10 yıllık üyelik aidatlarının defaten kendilerine iade edilmesini istemeli. Ödenmeyen bedellerin, faizi ile tahsili için yasal yollar tüketicilere açık” dedi.

Yargıtay’ın almış olduğu ve diğer sorunlara emsal olacak kararını duyan vatandaşlar dilekçelerle gerek hakem heyetlerine gerekse bankalara başvururken Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, 300 liraya kadar çıkan aidat ücretlerinin insafsızlık olduğunu BDDK’nın devreye girmesi gerektiğini söyledi.

İZLENECEK YOL BELLİ

1- Bankanızın müşteri hizmetlerini arayarak, kesilen kart aidatını ödemek istemediğinizi ve bunun geri verilmesini talep edin. Eğer kabul ederlerse sorun yok. Etmezlerse ikinci maddeye geçin.

2- Bu kez bankanın hem genel müdürlüğüne, hem de şubenize yanda gördüğünüz dilekçeyi gönderin. Dilekçeyi iadeli taahhütlü gönderirseniz alan kişinin imzası da elinize gelecektir.

3- Dilekçeye rağmen hâlâ aidatınız ödenmemişse hukuk yolunu ya da bankayla görüşme yolunu seçeceksiniz. Bankanızı yeniden arayarak ,’aidatı ödemezlerse kartı iptal edeceğinizi’ söyleyebilirsiniz. Bu, genellikle sorunu çözüyor. Bankalar ya aidatı veriyor ya da sizinle pazarlığa başlıyor.

4- Bütün bunlara rağmen aidatınızı hâlâ alamadınız ve sizden kesilmeye devam ediyorsa, bu kez bulunduğunuz ilçedeki kaymakamlığın içindeki hakem heyetlerine gidebilirsiniz. Burada, hazır dilekçelere ekstrenizi de ekleyerek, ücretsiz şikayetçi olun.

5- Hakem heyetlerindeki aidat davalarının çoğunu tüketiciler kazanıyor. Banka, itirazını tüketici mahkemelerine yapıyor. Buradan da genellikle tüketiciler lehine karar çıkıyor.

6- Eğer kredi kartınız eski ve 10 yıllık kadarsa, Yargıtay 13. Hukuk Dairesi’nin son kararı gereğince geriye dönük tüm aidatlarınızı isteme hakkınız da var. Birden çok kredi kartınız için aynı işlemleri yapabilir ve hepsinin aidatını geri alabilirsiniz…