Bilerek ya da bilmeden ebeveynler çocuk yetiştiriken bazı hatalara imza atarlar. Çocukların gelişimi ve eğitimi için önemli noktalarda yapılan hatalar çocuğunuzun gelecek yaşamında kalıcı etkiler bırakabilir. Reader’s Digest uzmaları anne babaların yaptığı 9 hatayı yazdı:
– Ona karşı tutarlı olun: Özellikle çocuklar rutini çok severler. Sürpriz durumlarda kendilerini güvende hissetmeyebilirler. Bu nedenle aynı saatte yemek yemek, aynı saatte uyumak, ödül ve cezalarda tutarlı davranmak onların kendini daha huzurlu hissetmesini sağlar.
– Birebir zaman ayırın: Aile içinde eğlence ve çocuğun tüm ailenin bir araya geldiği bir ortamda oyun oynayıp, eğlenmesi çok önemlidir. Sadece ona adayacağınız bir saatlik birebir zaman onun kendini daha iyi ifade etmesine yardımcı olur.
– Hata yapmalarına izin verin: Çocukların hareketlerine doğru ve yanlışlarına çok fazla müdahale etmek uzmanlara göre hatalı bir davranış biçimi. Hayatını tehdit etmeyeceği sürece yaptığı hatalara göz yummak, onun sorunlarla tek başına mücadele etme yetisi kazandıracaktır.
– Ona yedirmek istediğiniz şeyi zorlamadan vermeye çalışın. Eğer yemeyi reddediyorsa zorlamayın ve seveceği başka seçenekler deneyin.
– Odasını değiştirmek için acele etmeyin. Birçokları çocuk yürümeye başladığında onu kendi odasına yerleştirmeye çalışsa da uzmanlar iki ve üç yaş arasında çocuğun odasını değiştirilebileceğini söylüyor.
– Tuvalet eğitimi de acele edilmemesi gereken konulardan biridir. Bazı anne babalar çocukları hazır olmadığı halde onun beze veda etmesi konusunda heyecan duyup bunun bir an önce olmasını beklerler. Öneri; çocuğa tuvalete gitmesi gerektiğini bir kez göstermek, eğer hazır değilse eğitime bir süre ara vermektir.
– Televizyon konusunda taviz vermeyin. İki yaşın altındaki çocukların kesinlikle TV izlememesi, diğer çocukların ise gelişimini engellemeyecek programları süreli izlemesi öneriliyor. TV yerine çocuğu okumak, yazmak, resim yapmak ya da sadece konuşmak gibi farklı aktivitelere teşvik etmelisiniz.
– Onun öfke nöbetlerinin üzerine gitmeyin ve bunu durdurmaya çalışmayın. Ağlama ve bir sorunu halledememe durumunda onun dikkatini başka bir şeye çekmeye çalışın.
– İstediklerinizi yapması için ona asla rüşvet vermeyin. ‘Bunu yapma yoksa sana kızarım’, ‘Yemeğini yersen seni parka götürürüm’ gibi ödül ve cezalar onun kısa süre sonra aynı şantaj ve rüşveti sizin üzerinizde kullanmasına yol açar.