5053873217 [email protected]

Şubat ayıyla birlikte devreye giren 5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun, danışmanlık firmalarını ihya etti. Bebek, hasta bakımı ve ev hizmetlerinde çalışan yabancı uyruklu çalışanlarını kaybetmek istemeyenler soluğu danışmanlık şirketlerinde aldı 

Yeni düzenlemeye göre artık 90 gün Türkiye’de kalan yabancı uyruklu çalışanın yurtdışında da 90 gün kalması gerekiyor. Daha önce sadece giriş çıkış yaparak çalışmaya devam eden yabancı uyruklu çalışanlarına oturma ve çalışma izni almak isteyenlerin başvurusu yüzde 100’ün üzerinde arttı.

Tahminlere göre Türkiye’de 1 milyonun üzerinde kaçak çalışan yabancı işçi bulunuyor. Kadınlar, dadı, yaşlı ve hasta bakıcı olarak çalışırken erkekler ise daha çok inşaat ve döküm işlerinde görev alıyor. Kaçak olarak çalışan yabancı uyruklular 3 ayda bir yurtdışına çıkıp geri geliyor ve işlerine devam ediyordu. Ancak kaçak işçiliğin önüne geçilmesi için yapılan yeni düzenleme ile vize mevzuatı değişti. Artık yabancı uyruklular çalışma izni almak zorunda. Çünkü 3 aylığına gelenlerin süre sonunda 3 ay da ülkelerinde kalmaları gerekiyor.
Bunun üzerine binlerce kişi yabancı uyruklu çalışanını kaybetmemek için çalışma ve oturma izni başvurusunda bulundu. (Radikal)