5053873217 [email protected]

Dr. Mehmet Oz’ü, koronavirüsle mücadele çerçevesinde kendi TV programı dışında ABD medyasında her gün görmeye başladık. Herkes verdiği bilgileri dikkatle dinliyor ve çözüm yolları için Öz’ün önerilerini referans gösteriyor.

Dr Öz  Koronavirüs mücadelesindeki son durumları değerlendirdi:

 

Virüs yeni olduğundan, ne zaman yavaşlayacağı veya tamamen biteceğini tahmin etmek şu an çok zor. Nisan ve Mayıs ayında sosyal mesafe kuralları koronavirüs sayısını etkileyecek ve yayılmasını yavaşlatacaktır. Bazı sağlık uzmanları, havanın ısınmasıyla (Mayıs-Haziran-Temmuz) virüs yayılmasının yavaşlayacağını düşünüyor. Çünkü virüs kabaracak ve havada dolaşmayacak. Ancak havaların soğumasıyla virüs dönebilir. O nedenle sağlık sistemi buna hazırlıklı olmalı!

 


Bazı firmaların aşı çalışması yapması güzel haber. Ancak 12-18 ay arasında, asının hazır olacağını tahmin ediyorum. Çünkü aşının güvenliği ve etkisinin ispatlanması lazım. Birden fazla klinik deneme içerdiği için 12-18 aydan önce aşı zor.

Şu aralar gündeme gelen “plazma tedavisi” hastalarda işe yarıyor mu?
Plazma tedavisi, bağışıklık sistemi tarafından virüse saldırmak için üretilen antikorların (proteinler) hastalıktan iyileşmiş olan insanlardan alınıp, virüsü henüz geçirmemiş olan insanlara aktarılması anlamına gelmekte. Bu da enfekte olunması halinde virüsle savaşabilme imkanı sunmaktadır.

Dünyadaki birçok tıbbi sağlık merkezi plazma tedavisinin çalışıp çalışmayacağıyla ilgili deneyler yapıyor. JAMA’nın (Amerikan Tabipler Birliği Yayıni) umut verici raporu da bunu destekliyor.