5053873217 [email protected]

Toyota, hırsızlara göz yaşartıcı gaz püskürtebilecek bir koku dağıtma sistemi için patent başvurusunda bulundu.

Geçen hafta çevrimiçi yayınlanan patent, araç kullanıcılarının tespit edilmesine ve kabin içerisine en sevdikleri kokuyu püskürtmeye odaklanıyor. Sistem, sürücünün veya yolcunun telefonunu tespit ederek ve tercih ettikleri kokuları önceden püskürterek çalışıyor. Sistem ayrıca kullanıcılar ayrıldıklarında aracı da kokudan arındırıyor.

Ancak, en fazla dikkat çeken, sistemin bu yönü değil. Bunun yerine, patentin açıklamasında, eğer araç yasal olmayan bir motor çalıştırma girişimi tespit ederse, hırsızların aracı götürmesini önlemek için sistemin kabine biber gazı püskürtebileceği belirtiliyor.

Diğer otomobil üreticileri, yolcuların seçebileceği çeşitli hoş kokular sunuyor, ancak bu patentte açıklanan sistem bu özelliğin güvenlik amacıyla kullanılması bakımından sektörde bir ilki temsil ediyor.

Direksiyon başına geçtiğinizde otomobilinizin siz gelmeden güzel kokularla hazırlandığını görmek kulağa inanılmaz geliyor. Ancak, havalandırma sisteminin içinde bir miktar biber gazı olan bir Toyota’nın sahibi olmak konusunda herkes çok istekli davranmayabilir.

Sistem bir arıza durumunda yanılıp sizi hırsız sanabilir ve biber gazını yüzünüze püskürtebilir. Ayrıca gazın bir kaza sırasında kendiliğinden ortalama salınarak işleri daha da kötü hale getirme riski de var. Her iki senaryo da aracı sürerken aklınızı meşgul edebilir ve tedirginlik yaratabilir.

Öte yandan Toyota’nın sistemin patentini almış olması bunu mutlaka piyasaya süreceği anlamına gelmiyor. Yine de piyasaya sürülürse, biber gazı fonksiyonundan önce hoş kokuların deneneceğini düşünüyoruz.