5053873217 [email protected]

Yeşilçam’ın unutulmaz isimlerinden, 16 Eylül 2016’da hayatını kaybeden Tarık Akan’ın bugün doğum günü. 69. yaşına özel, 100’ün üzerinde filmde rol alan, daha çok Damat Ferit karakteriyle anılan Tarık Akan’ın unutulmaz filmlerinden bazıları…
Türk sinemasının unutulmaz ismi Tarık Akan’ın kariyer yolculuğu bir yarışma ile başmadı…
13 aralık 1949’da İstanbul’da dünyaya gelen Tarık Akan 1970’te ses dergisi’nin düzenlediği yarışmada birinci seçildi.
1971’de ilk sinema filmlerinden Emine’de Filiz Akın’la başrolü paylaştı. Bu sayede tanınırlığı arttı…
Atıf Yılmaz’ın yönettiği Suçlu filmindeki başrolüyle 1973 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı…

Aynı yıl, Halit Akçatepe ve Kahraman Kıral’la birlikte rol aldığı Canım kardeşim filmiyle toplumsal meselelere duyarsız kalmadığını kanıtladı.
Tarık Akan’ı toplumun tüm kesimlerine tanıtan film ise 1975’te vizyona giren Hababam sınıfı oldu. Filmde Damat Ferit karekterine hayat verdi.
Senaryosu, müziği, oyuncu kadrosunun zenginliğiyle öne çıkan hababam sınıfı, gelmiş geçmiş en iyi filmler arasında gösteriliyor.
Hababam sınıfı sınıfta kaldı serinin en çok hasılat yapan filmi oldu.
Akan’ın, sonraki yıllarda Gülşen Bubikoğluyla oynadığı Ah nerede, Evcilik oyunu, Delisin gibi filmler romantik komedinin en iyi örnekleriydi.
Tarık Akan bu yıllarda giyinişi, tarzı, yakışıklılığıyla Yeşilçam’ın Cici çocuğu’ydu. 1977’de tarzını değiştirmeye başladı. Çalışanların hakkını arayan bir isimdi artık.

1978’de Cüneyt Arkın’la oynadığı Maden filmindeki performansıyla en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı.

1979’de Zeki Ökten’in yönettiği Sürü filmi unutulmazlar arasına girdi, iz bıraktı.

Tarık Akan bu filmde, Melike Demirağ ve Tuncel Kurtiz’le başrolü paylaştı. Bir kez daha en iyi erkek oyuncu ödülünü kazandı.

12 eylül 1980 darbesi Tarık Akan’ın hayatını da alt üst etti. Akan; yargılandı, hapse girdi, çok zor günler geçirdi. Tutuklu kaldığı dönemi Anne kafamda bit var kitabında anlattı.

1982’de Yılmaz Güney ve Şerif Gören’in yönettiği Yol filminde Seyit Ali karetterine hayat verdi Tarık Akan. Film gelmiş geçmiş en iyiler arasına girdi.

Bu başyapıt, Cannes Film Festivali’nde en büyük ödül olan Altın Palmiye’yi kazandı.

Bu başarı Türkiye için de bir ilk oldu. Türk sinemasına farklı bir kapı açtı.

Tarık Akan sonraki yıllarda da birçok filmde rol aldı. Bir avuç cennet ile yurtiçi ve yurdışında ödüller kazandı
Nurseli İdiz’le başrolü oynağı Karartma geceleri Türk sinemasının klasikleri arasına girdi.

1990’lı yıllardan itibaren sinemada daha az görülmeye başlayan Tarık Akan dizilerde de oynadı.

Son olarak 2009’da Şerif Sezer’le birlikte Deli deli olma filmiyle izleciyle buluştu. Bu filmde oğlu Barış Zeki Üregül, babasının gençliğini oynadı.
3 çocuğu olan Tarık Akan, toplumsal mesajları içeren filmleri gibi, gündelik hayatta da ülkenin sorunlarına sessiz kalmadı.

Bazen bir yürüyüşte, bezen bir toplantıda, düşüncelerini paylaştı. Hep açık sözlü oldu.