5053873217 [email protected]

Bernardo Bertolucci 77 yaşında hayatını kaybetti. Dokuz Oscar’lı Son İmparator’la dünya çapında bir üne kavuşmuştu. Bertolucci ayrıca, Paris’te Son Tango filmindeki tecavüz sahnesinin gerçek olduğunu itiraf etmesiyle gündeme gelmişti.
The Last Emperor (Son İmparator) filmi ile dokuz Oscar kazanan, The Conformist (Konformist) ve Last Tango in Paris (Paris’te Son Tango) gibi filmlerin yönetmeni Bernardo Bertolucci, bu sabah saat 7’de hayatını kaybetti. Ünlü yönetmen bir süredir kanser tedavisi görüyordu.

İtalya’nın Panama kentinde doğan Bertolucci’nin babası çok ünlü bir şair ve film eleştirmeni olan Attilio Bertolucci’ydi. Ünlü yönetmen kariyeri boyunca hem Avrupa’da hem de Hollywood’da 20’ye yakın film çekti.

Son İmparator filmiyle adaylık aldığı her dalda Oscar kazanan Bertolucci, “En İyi Yönetmen” Oscar’ını kazanan ilk İtalyan yönetmen oldu.

Venedik Film Festivali’nde 2007’de “Altın Aslan” ödülü alan ve 2011’de Cannes Film Festivali’nde onur ödülüne layık görülen Bertolucci, “Paris’te Son Tango”, “900” ve 1988’de “En İyi Yönetmen” ve “En iyi Uyarlanmış Senaryo” olmak üzere iki dalda Oscar ödülü aldığı “Son İmparator” filmleriyle öne çıkmıştı.

Bertolucci, yönetmenliğinin yanı sıra yapımcı, senarist ve belgeselci olarak da tanınıyordu.

TECAVÜZ SAHNESİ İTİRAFI

İtalyan yönetmen, 1972 yapımı ‘Last Tango in Paris’ (Paris’te Son Tango) filmindeki tartışılan tecavüz sahnesinin gerçek olduğunu 2016 yılında itiraf etmişti.

Oyuncu Maria Schneider’ın haberi olmadan tecavüz sahnesini çekme fikrinin ABD’li aktör Marlon Brando ile birlikte bulduklarını söyleyen yönetmen, Schneider’a berbat davrandığını düşündüğünü ama onun “bir oyuncu olarak değil, bir genç kadın olarak” tepkisini kaydetmek istediğini ifade etmişti.

OYUNCUSU İNTİHARA KALKIŞTI

Fransız oyuncu Schneider, ise sahneyle ilgili “Aşağılanmış ve biraz da tecavüze uğramış hissettim. Brando benden özür de dilemedi. Neyse ki sadece tek bir kez çekildi sahne” demişti. 1972 yılında film çekildiğinde henüz 19 yaşında olan Schneider, pornografik bir sahnede oynayacağından haberi olmadığını, ancak senaryoda olmayan bu sahneyi yazan Brando tarafından zorlandığını açıklamıştı. Brando’nun kendisine tecavüz eder gibi seks yaptığı konusunda konuşan Fransız aktris, “Gerçekten gözyaşı döktüm. O filmden sonra kendimi uyuşturucu haplara verdim ve intihar etmeyi bile düşündüm” ifadelerini kullanmıştı.