5053873217 [email protected]

iOS 12 özellikleri bizlere neler sunuyor? Çok eleştirilen iOS 11’in ardından bizleri nasıl bir mobil işletim sistemi bekliyor? iOS 12 ne zaman çıkacak? iOS 12 hangi cihazlara çıkacak? İşte bu yazımızla, Apple’ın yeni iOS versiyonunu mercek altına alıyoruz.

iOS 12 güncellemesi yayınlandı! iOS 12 güncellemesi yayınlandı!
Birçok yenilikle gelen iOS 12 final sürümü bugün itibariyle yayınlandı. Peki yeni sürümle birlikte kullanıcılara hangi yenilikler geliyor?

İşte tüm iOS 12 özellikleri
Apple, bu versiyonla ile büyük çaplı yenilik sunmayacak. Yazılım ekibini iOS 11’de yaşanan sorunları çözmeye yönelten firma, eski iOS sürümlerinde olduğu gibi kararlı bir iOS deneyimi sunmak istiyor.

Şirket öncelikle, iki kat performans iddiası ile heyecan yaratmayı başardı. Uygulamaların 2 kat hızlı açılacak olması da önemli bir gelişme. Yeni sürümde, artırılmış gerçeklik deneyimleri için de ayrıca çalışıldığı görülüyor. Bu konuda tabii ki Apple ARKit 2.0 yenilikleri önemli rol üstleniyor.

Dünden bugüne iOS! (Video) Dünden bugüne iOS! (Video)
Apple’ın yeni iOS 12’ye çok az bir süre kala, keyifli bir video ile karşınızdayız. İlk iPhone işletim sisteminden, iOS 11’e kadar ne var ne yok, masaya yatırdık! Karşınızda Dünden bugüne iOS versiyonları!

Burada önemli noktaysa Apple’ın yazılım stratejisini tamamen değiştiriyor olması. Şirket, yazılım sürümleri açısından büyük bir değişikliğe gidiyor. Mühendislerinin daha iyi hizmet verebilmeleri ve sunulacak bir özelliğin kusursuz olmasını sağlamak adına yeni bir strateji hazırladı. Buna göre, eğer bir özellik hazır değilse mühendislerin bu özelliği gelecek yıllara bırakma seçeneği olacak. Bu yüzden de aslında geliştirilen birçok özelliği iOS 13 ile göreceğiz. Çünkü bir kez daha iOS 11 hatalarının yaşanması Apple’ı zor durumda bırakacaktır.

Yeni özelliklerden birisi de “Measure” yani “Ölçü” olarak öne çıkıyor. Bir nesnenin ölçülerini alabileceğiniz bu özellik kolaylıkla nesneleri tespit edebiliyor ve santim santim ölçebiliyor. Artırılmış gerçekliğin olanaklarından faydalanan Measure ile ek bir üçüncü parti uygulama kullanmak zorunda kalmayacaksınız.

iOS 12 özellikleri
Her yıl 1 trilyon fotoğrafın çekildiği iPhone’ların Fotoğraflar özelliği için gelen yeni arama yetenekleri de büyük kolaylık vadediyor. Daha yazmaya başlarken arama önerileri sunacak özellik yer, kategori, kişi, etkinlik gibi kategorilerde aradığınız fotoğrafları anında bulmanıza yardımcı olacak. Fotoğraflarınızı indeksleyecek olan makine öğrenimi burada büyük sorumluluk üstlenecek.

Siri ile sunulacak bir yenilik ise Kısayollar. Her ay 10 milyar talebin geldiği akıllı asistana artık her uygulamadan hızlı aksiyonlar ekleyebileceksiniz. Özel cümleler ile ilişkilendirdiğiniz bir uygulamaya bağlı olarak Siri sizi doğrudan bu uygulamaya yönlendirebilecek.

Yeni uygulamalardan birisi de Apple News. Bu uygulama ile haberler, ve hisse bilgilerini anbean takip edebileceksiniz.

Sesli Notlar ise yeniden tasarlanırken ilk kez iPad ile uyumlu hale geliyor. Ayrıca bu uygulama için iCloud desteği de gelmiş durumda.

iBooks da yeniden tasarlanarak Apple Books haline dönüşüyor. Yeni kitap mağazası özellikle sesli kitaplara da odaklanmasıyla öne çıkıyor.

Bildirimler için yenilikler!
Rahatsız Etme (Do Not Disturb) özelliği de geliştirilerek artık geceleri kullanıcıların rahatsız olmamasını sağlayacak bir hal alıyor. Bildirimlerle rahatsız edilmemeniz ve telefonunuzun ışığının dikkatinizi dağıtmaması için ekranın tamamen karanlık bir moda bürünmesi sağlanıyor. Kısacası Always-On Screen özelliği sonunda gelmiş durumda.

Bildirimler için uzun zamandır beklenilen gruplandırma özelliği de sonunda iOS 12 ile geliyor. Kullanıcılar ne kadar bildirim almak istediklerini artık kendileri kontrol edebilecekler. Kilit Ekranı üzerinden bildirimler için ayarları da kolayca yapabilecek ve Bildirim Merkezi için ayarlamalar yapabileceksiniz.

Screen Time (Görüntüleme Zamanı) altındaki Haftalık Aktivite Özeti ise bir çeşit dijital sağlık özelliği. Telefonunuzla veya tabletinizle ne kadar süre geçirdiğinizi bu özellik ile takip edebilecek ya da Uygulama Limitleri ile uygulama kullanım sürelerini ayarlayabilecek

Animoji sayısı artıyor, Memoji geliyor!
Animoji özelliği için de önemli yenilikler var. Hatta bir de Memoji özelliği geliyor. Hayalet, Koala, Kaplan ve T-Rex olmak üzere dört yeni Animoji yüzü bu güncelleme ile birlikte kullanıcılar buluşacak. Ek olarak, Memoji ve Animoji’ler için dil tespiti yeniliği geliyor.

Memoji ise kişiselleştirilmiş emojilerinizi oluşturmanıza olanak sağlayacak. Bu özellik için Galaxy S9 ile gelen AR Emoji‘ye Apple yaklaşımı diyebiliriz.

Grup FaceTime ile 32 kişiye destek!
Mesajlar kamerası için de birçok efekt ekleniyor. Snapchat benzeri efektler, şekiller, metinler ve çıkartmaların yanı sıra Animoji ve memoji desteği ile mesajlar çok daha renkli hale gelecek.

FaceTime için de büyük yenilikler var. Grup FaceTime ile aynı anda 32 kişinin sesli ve görüntülü olarak bir arada görüşmesi mümkün olacak. Bu ekranda konuşan kişinin görüntüsü daha öne çıkarken diğerleri küçülecek. Üstüne tıkladığınız kişinin de büyümesi sağlanıyor.