5053873217 [email protected]

Öte yandan, istatistiklere baktığımızda orta boy segmenti için işler çok yolunda görünmüyor. Segmentin 2021 yılında yıllık 400.000 satışa düşmesi bekleniyor. 2017’de ise bu rakam 540.000 adet olarak kaydedilmişti.

1990’ların ortalarında VW Passat, Renault Laguna, Opel/Vauxhall Vectra ve Ford Mondeo gibi modeller Avrupa’da her 5 satıştan 1’ini oluşturuyordu.

Bu yılın ilk beş ayında orta boy sedan segmenti Avrupa genelinde toplam satışların %3.2’sini oluşturdu. Bu da segmenti Avrupa’da 9. sıraya yerleştiriyor. Mayıs ayına kadar VW Passat 74.791 adet satışla segment lideri olurken, ikinci sırada Skoda Superb, üçüncü sırada Opel Insignia yer aldı. Bunları satışalrı %15 düşen (22.486 adet) Ford Mondeo ve yeni VW Arteon takip etti.

Peugeot’nun segmentteki gözdesi bu Eylül ayında satışa çıkacak yeni 508 modeli. Müşterileri çekmek için Fransız marka daha çekici bir tasarım kullandı.

Toyota ise Avensis sedan ve station modellerinin yerine Japonya’dan ithal edilecek Camry’nin hibrit versiyonunu getirdi. Gelecek yıl Avrupa’da satışa çıkacak Camry düşük CO2 emisyonlu bir aile otomobili arayan filo müşterilerini hedefleyecek.

Peugeot ve Toyota’nın bu iki modelinin Avrupa’da başarılı olup olmayacağını bekleyip göreceğiz. Şu anda müşterilerin çoğu crossover ve SUV modelleri tercih ediyor. Kısmen yeni sayılabilecek Talisman modelini satmakta zorluk çeken Renault da bunu hisseden firmalardan birisi. Modelin satışları bu yılın Mayıs ayı itibariyle %45 düştü.