5053873217 [email protected]

Mercedes-Benz Citan


Mercedes-Benz, yeni ticarisini Renault Kangoo üzerinden geliştirdi. Alman üreticinin küçük hafif ticari araç sınıfındaki en son denemesi olan Vaneo’nun 2001 sonunda başlayan macerası, 2005 yılında başarısız sayılabilecek şekilde son bulmuştu.

Bu kez dış bir kaynak üzerinde yükselen yeni hafif ticari Citan’da, genlerini taşıdığı Renault Kangoo’nun izleri Mercedes-Benz’in son dönemdeki çıkıntılı ön ızgarası ve yeni A Serisi’ni hatırlatan büyük farlarla silinmeye çalışılmış olsa da, Kangoo’nun karakteristik A sütünü ve yan cam yüzeyleri Citan’da da karşımıza çıkıyor.

Tıpkı Fransız ikizi Renault Kangoo gibi kısa, orta ve uzun şasi olmak üzere üç farklı boyut sunacak olan Citan’ın versiyon uzunlukları sırasıyla 3.94 m, 4.32 m ve 4.71 m. Orta ve uzun boylu versiyonlarda kapalı kasanın yanında camlı binek versiyonlar da sunulacakken, iki sürgülü arka kapı sadece uzun binek versiyonda standart olarak sunulacak.

Yüzünde taşıdığı yıldızla Kangoo’dan ayrılmak isteyen Citan’ın kokpitinde direksiyonun solundaki silecek-sinyal kolu gibi bir detaylar Mercedes-Benz gelenekleri adapte edilmeye çalışılmış. Buna karşın göstergeler ve el freninde Fransa izleri fazlasıyla görülüyor.

Renault Kangoo’da sunulan 2, 5 ve 7 kişilik versiyonlardan farklı olarak sadece 2 ve 5 kişilik versiyonlara sahip olan Citan’ın yükleme hacmi hakkında henüz bir açıklama yapılmamış olsa da, sunulacak değerlerin Kangoo ile çok yakın olması bekleniyor. Buna göre 2.8 ile 4.6 m3 arasında değişen bir yükleme hacmi ve 465 kg ile 758 kg arasında değişen bir taşıma kapasitesi sunan Kangoo’nun Alman ikizi Citan’da da benzer değerler sunulacak.

1.6 lt’nin altında dizel motora sahip olmayan Mercedes-Benz, Citan’da bu dezavantajını yine “hazıra konarak” Renault’dan karşılayacak. 75 HP, 95 HP ve 110 HP güçlerindeki 1.5 lt’lik dizel motorlarda Start-Stop sistemini de içeren BlueEfficiency paketi opsiyonel olarak sunulurken, tek benzinli seçenek 114 HP’lik gücünü aşırı besleme ile elde ediyor.

Bu yıl eylül sonunda gerçekleştirilecek Frankfurt Ticari Araç Fuarı’nda dünya prömiyeri gerçekleşecek olan Citan’ın fiyatlandırması henüz belli olmasa da, eşdeğer bir Kangoo’ya göre yaklaşık yüzde 15’lik bir farkın olması bekleniyor.