5053873217 [email protected]

Militarist Mordernleşme

 

Murat Belge son kitabını CNN Türk’e anlattı.

 

Murat Belge son kitabını tanıtırken Türk modernleşmesi dünyadaki diğer modernleşmelerle karşılaştırdı. Türkiye’de modernleşmeyi ve devrimi yapanın ordu olması Türk modernleşmesini farklı kılıyor dedi. Bürokrat olan ordunun Türkiye’de devrimi yapma alt yapısı olmayan orta sınıfını rolünü üstlendiğini anlatıyor. Alman,Japon ve Türk modernleşmesi arasında ordunun kurucu rolü üstlenmesini anlatan Belge Türkiye’de yaşanan modernleşmenin bir anlamda militarizm olduğunu da belirtiyor. Ordu devrimi yapmıştır ancak günlük hayatın işleyişine kimi noktalarda müdahale etmemiştir diyor.

Türk Ordusunun modernleşme geçmişini ise 2. Mahmut dönemi Vaka-i Hayriye’ye kadar götüren belge, Prusyalı subayların Türk Ordusu üzerindeki etkilerini anlatıyor.

Ayrıca kitabında Mustafa Kemal Atatürk’ün de apolitik ve siyasetten uzak bir ordu istediğini belirtiyor. “Hem İsmet İnönü hem de Atatürk ordunun siyasetten uzak olduğu bir Türkiye düşü kurmuştu” diyor.

 

İletişim’den 35 TL ye satılan  830 sayfalık kitabında dünyanın farklı bölgelerinde farklı modernleşme tiplerinde ordunun rolünü anlatıyor.  Bundan sonraki modernleşmenin ordu etkisi olmadan olması gerektiğini söylüyor.

Türkiye’de bir normalleşme süreci yaşandığını anlatıyor ve genel anlamda yaşanan gelişmelerin olumlu ve sivil hayatı olağan duruma getirdiği için olumlu karşılanması gerektiğini belirtiyor.

 

Generallerin yargılanması konusunun kaçınılmaz olduğunu belirtirken, artık karşılıklı bir uzlaşma sürecine girilmesi gerektiğini söylüyor. Gülümseyerek uzlaşılması gerekir, kızarak uzlaşma olmaz dedi.

 

Ortadoğu’da yaşanan süreçte Türkiye’nin rolüne de değinen Belge hegmonik özlemlere  dalmadan uzlaşmacı bir tutumla Türkiye bölgede faydalı olabilir dedi.