5053873217 [email protected]

Apple, iPhone üretimini durdurmak zorunda kaldı. Nikkei’nin haberine göre; Cupertino merkezli şirket, tedarik zincirindeki sıkıntıların yanı sıra Çin’deki güç kesintileri nedeniyle böyle bir karar aldı. Apple’ın birkaç gün devam eden bu durumla 10 yılı aşkın bir süredir devam eden iPhone macerasında ilk kez karşılaştığı ifade edildi.

Nikkei’nin haberinde, normal şartlar altında yılın bu döneminde Apple’ın artan talebi karşılamak nedeniyle üretimde fazla mesai yapmasının gerektiği; ancak 24 saat üretim yerine çalışanlara izin verildiği belirtiliyor.

Gazeteye konuşan bir tedarik zinciri müdürü, şu ifadeleri kullandı: “Bileşen ve çip tedariğindeki sıkıntı nedeniyle bu dönemde fazla mesai yapmak ve işçilere fazla mesai ücreti ödemeye gerek yok. Bu daha önce hiç olmamıştı. Yılın bu zamanları daima üretimde kapasitenin en çok arttığı dönemdi.”

Cupertino merkezli şirket, geçtiğimiz ekim ayında iPhone 13 için belirlediği üretim hedefini küçültmek zorunda kalmıştı. iPhone 13 üretimi için iPad’in feda edilmesi de çip sıkıntısının etkisini düşürememişe benziyor. Şirket 2021 bitmeden 95 milyon iPhone 13 üretmeyi hedeflese de, aralık ayının başı itibarıyla bu sayı 83-85 milyon seviyesine çekilmişti.

Nikkei’nin haberine göre, Apple eylül ve ekim aylarında da iPhone 13 üretimi için belirlediği hedefin yüzde 20 oranında altında kaldı. Aynı dönemde iPad üretiminde ise hedefin yüzde 50 oranında tutturulduğu belirtildi. Eski iPhone modellerin üretiminde ise yüzde 15’lik bir kayıp olduğu açıklandı.

Apple’ın üretimi durdurmasının nedenleri arasında Çin’deki güç kesintilerinin yanı sıra Malezya ve Vietnam’daki kapanma önlemlerinin de etkili olduğu ifade edildi.