5053873217 [email protected]

COP26’da Sıfır Emisyonlu Otomobiller ve Minibüsler üzerine Glasgow Deklarasyonu’nu imzalayacağını açıklayan Volvo, yaptığı bir araştırmaya göre C40 Recharge elektrikli coupe-SUV’nin üretim sürecinin, yanmalı motor ile çalışan XC40 muadilinden yüzde 70 daha fazla emisyon ürettiğini söylüyor. Bununla birlikte, otomobilin ömrü hesaba katıldığında, bir başabaş noktasına ulaşılıyor ve elektrikli otomobilin toplam karbon ayak izi, yanmalı motorlu aracınkine kıyasla daha az.

 

Volvo çalışması, kompakt SUV’un tamamen elektrikli, PHEV ve yanmalı motorlu versiyonlarını içeren XC40 serisi ile benzer bir resim çizdi. Çalışmanın bulguları, her birinin tüm yaşam döngüsü karbon ayak izini hesaba katıyor ve hammadde madenciliği, üretim süreçleri, yakıt doldurma ve ardından nihai imhadan önce aracı 124.000 mil (200.000 km) sürmeyi içeriyor.

 

Volvo, başabaş noktasının elektriğin nasıl üretildiğine bağlı olacağını söylüyor. Çalışma, ortalama küresel elektrik arzına, hem yenilenebilir hem de standart olarak öngörülen EU28 dengesine ve tamamen yenilenebilir enerjiye dayalı üç farklı senaryodan bahsediyor.

Ortalama küresel enerji kaynağını kullanırken, bir Volvo C40 Recharge’ın yanmalı motorlu XC40 ile eşit seviyeye gelmesi için 68.300 mil (109.918 km) kat etmesi gerekecek. Bu da otomobilin ömrünün yarısından fazlası anlamına geliyor. Bununla birlikte, bu kullanım ömrü boyunca elektrikli otomobil, yanmalı motorlu araçtan yüzde 15 daha az toplam emisyona neden olacak.

 

C40’ı EU28 elektrik senaryosunda çalıştırmak, emisyonlardaki genel azalmayı ikiye katlayarak yüzde 30’a ve başabaş noktasını 48.000 mile (77.248 km) düşürüyor. Eğer C40’ınızı yalnızca yenilenebilir enerjiyle şarj edebiliyorsanız, elektrikli otomobilin karbon ayak izi yanmalı motorlu muadilinin yarısı kadar oluyor ve 48.280 km’nin biraz üzerinde bir mesafede başabaş noktasına ulaşıyor.

 

Volvo’nun araştırmasına göre, elektrikli otomobiller zamanla kesinlikle yanmalı motorlu araçlardan daha çevre dostu olduklarını kanıtlayabilirler. Bununla birlikte, aynı platforma dayalı olmasına ve birçok parçanın paylaşılmasına rağmen, bir elektrikli otomobil üretimi, önemli ölçüde daha fazla emisyona neden oluyor ve yalnızca piller, C40 ve XC40 Recharge’da bunların yaklaşık üçte birini oluşturuyor.