5053873217 [email protected]

Kötü niyetli kişilerin son dönemde yaygın bir şekilde kullandıkları kripto dolandırıcılık yöntemi Kripto Fenomenlerinin hesaplarını klonlamak. Hesaptaki profil resmini kopyalayıp sadece bir harfi değiştirerek ya da çift yazarak hesap oluşturup işe başlıyorlar.

Editörümüzün başına gelen bir dolandırıcılık hikayesini kısaca paylaşıyoruz.

 

Dolandırıcılar tanınmış kripto fenomenlerinin klon hesapları ile hesap altına yazılan yorumlara cevap yazıyorlar. Daha sonra kripto fenomeninin sorduğu soruya verdiğiniz yanıt ya da yorumları cevaplayarak kendisine direk mesaj atmanızı istiyorlar.

Direk mesaj atmak için hesaba gittiğinizde “Aaaa ben bu hesabı takip etmiyor muymuşum? ” gibi bir tepkiniz oluyor ki bu tepki aslında uyanmanızı sağlayacak ilk uyarı… Ama size cevap yazdığı için kendinizi borçlu hissederek, mahcup olup fake hesabı takibe alıyorsunuz….

Direk mesaja bir şeyler yazdıktan sonra size üye olmanız için sahte bir token sitesi adresi veriyor. Aslında mesajlarda Google Translate kullanan yabancı birisinin yazdığı rahatlıkla anlaşılıyor. Ancak 20x kazanma hırsı gözlerini perdelemiş olan masum takipçimiz bunu da göz ardı ediyor. Çünkü koskoca fenomen onu önemseyip token vermeyi önermiş.

Editörümüze verdiği adres;

https://ledgercryptocoin.com/

Tıklayınca açılan siteyi tokenların ön satışı için kurgulanmış bir site sanıyorsunuz. Sitede telefon numaraları, ABD merkezli ofis adresleri, para transferlerini alan kişi bilgileri gibi pek çok bilgi inandırıcı olması açısından yer alıyor. Dahası canlı borsa bilgileri, coin fiyatları, akış bantları yer alıyor. Kendi çapında güven veriyor. Bir de siteye referans olan kripto fenomeniniz olunca çok sorgulamıyorsunuz. 20X token gelecek nasılsa.

Para transferi yapayım nasılsa geri alırım diye düşünüyorsunuz…..

Fakat bu da yapılan hatalar silsilesinin sonuncusu.

Siteden transfer yöntemini seçiyorsunuz ve kripto para göndererek dolandırılmanın son adımını da tamamlamış oluyorsunuz.

Geçmiş olsun…

Para dolandırıcının hesabına geçiyor.

Siteye gidip token almaya çalışıyorsunuz ama bu kez de depozito ücretini 500 dolara tamamlamanız isteniyor.  Hatta 500 dolara tamamlarsanız ücreti iade alacağınız söyleniyor.  Buraya kadar olan hataları yaptınız ise bundan sonrasını yapmayın çünkü o para hiç bir zaman size geri gelmeyecek. Gönderdiğiniz para da orada öylece görünecek.

Zaten zarardaysanız ve son bir umut böyle bir dolandırılma hikayesinin bir parçası olduysanız lütfen kendinize kızmayın. Çünkü dolandırıcıların mesleği bu, her gün bu şekilde binlerce kişinin parasını çalıyorlar. Küçük zararlar ile bu dersi alabilenler çok daha şanslı. Çünkü çok büyük paralar kaybedenler de var.

Bu haberi yayına hazırlayan editörümüz büyük sıçramanın olduğu 26 Temmuz gün kapanışında 192 dolar dolandırıldı. Ve sıcağı sıcağına haberi yazdı ki başkalarının başına gelmesin.

Dolandırılan kişinin dolandırıldığını itiraf etmesi özellikle bizim toplumumuzda çok zordur. Sosyal medyada özellikle Ekşisozluk’te destek bulmak için başından geçen olayı anlatanlara yazılan yorumlar toplumdaki empati yoksunluğunu gözler önüne seriyor. 800 yıl önce Nasrettin Hoca zamanında da tüm köy hırsıza kızmak yerine hocayı suçlu çıkarmıyor muydu?