5053873217 [email protected]

Otomobil üreticisi, iki Japonya fabrikasındaki üç üretim hattında operasyonları askıya alacağını doğruladı. Şirketin Iwate fabrikasında, C-HR için bir üretim hattı 7 Haziran’dan itibaren toplam sekiz gün süreyle kapatılırken, Yaris ve Yaris Cross için başka bir hat 7 Haziran’dan itibaren beş gün süreyle durdurulacak.

Aynı tarihten itibaren, Toyota’nın Miyagi Eyaletindeki Yaris Cross’u da üreten bir üretim hattı da üç gün boyunca durdurulacak. Bu, Toyota ilk kez çip kıtlığı nedeniyle yerli üretimini durdurmak zorunda kalıyor. Nikkei Asia, üretimdeki duraklamanın 20.000 daha az aracın üretilmesine neden olacağını bildirdi.

 

 

Birçok otomobil üreticisi, çip kıtlığının birkaç ay içinde kendiliğinden çözüleceğinden umutluyken, artık durum böyle görünmüyor. Aslında, AlixPartners’ın yakın zamanda yaptığı bir tahmin, krizin bu yıl 3,9 milyon daha az aracın üretilmesi ile sonuçlanacağını ve otomobil üreticilerine yaklaşık 110 milyar dolarlık kayba mal olacağını gösteriyor. Dahası, ikinci çeyrek ilk çeyrekten daha da kötü olacak şekilde biçimleniyor. 2022’den önce işlerin normale dönmesi pek olası görünmüyor.

 

Otomotiv sektöründeki çip kıtlığının nedeni, 2020’nin başlarında yeni araçlara yönelik talep eksikliği ve tüketici elektroniğine yönelik hızla artan talepten kaynaklandı.