5053873217 [email protected]

Son günlerin gözde kavramı NFT herkesin dilinde. Kimileri anlamını bile bilmezken kimileri NFT ile büyük paralar kazanıyor. Geçen hafta eski bir gazetecinin bir tweetini 10 bin TL’ye karşılık gelecek şekilde satması gündem oldu.

Peki nedir NFT ?

NFT, özel bir kriptografik token türüdür.

Kendisinin bir başka örneğinin bulunmaması ve dolayısıyla karşılıklı olarak kendi türünden başka bir token ile takasının yapılamamasıdır.

 

Diğer taraftan, Bitcoin veya Ethereum platformunun ERC-20 gibi token’ları doğası gereği değiştirilebilir, yani belirli bir hizmet veya uygulama karşılığında kullanılan token’lardır. Dolayısıyla bu token’lar kendi Network’leri içindeki benzer türleriyle karşılıklı olarak takas işleminde kullanılabilir.

İ

on verilere göre, NFT piyasalarında bugüne kadar 173 milyon dolarlık hacim oluştu. Toplamda 5 milyon 226 bin 267 satış gerçekleşti. Ortalama fiyat ise 33 dolar.

NFT nasıl oluşturulur?
Gerçek dünyadaki somut nesneleri soyut bir şekilde dijital ortamda saklamak ve açık arttırmaya koymak için birçok platform bulunmaktadır. Gün geçtikçe de bu platformların sayılarının katlanarak artması beklenmektedir.

Peki bir NFT oluşturmak için blok zincir programcısı veya akıllı sözleşmelerin programlama dillerini bilmek mi gerekiyor?

Cevap: Tabi ki hayır. Eğer böyle olsaydı şu an bu konu popüler olmasını bırakın, daha doğmadan ölmüş bir trend olabilirdi.

Günümüzde Rarible (Digital Collectibles), Opensea (Digital Marketplace), Nifty Gateway (Digital Art), superRare (Digital Art), Enjin (Gaming), Decentraland (Virtual Reality) gibi birçok NFT platformu üzerinden dakikalar içinde kendi NFT’nizi oluşturmanız mümkündür. Bunun için dijital cüzdanınızın olması yeterlidir.