Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden YGS ve LYS-4’te soru sorulacak. 2013’te yapılacak YGS’de adaylara 5, LYS-4’te ise 8 soru yöneltilecek.
ÖSYM Başkanı Ali Demir, ortaöğretimde zorunlu olarak okutulan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden 2013’te yapılacak YGS ve LYS-4’te toplam 13 soru sorulacağını bildirdi. Demir, dün yaptığı açıklamada, yükseköğretim kurumlarına öğrenci seçme ve yerleştirme esaslarını belirleyen 2013-ÖSYS kılavuzunun Yükseköğretim Genel Kurulu kararıyla yayımlanarak uygulanacağını söyledi. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ortaöğretimde zorunlu ders olarak okutulmasına rağmen üniversite sınavında bu dersle ilgili soru sorulmadığını hatırlatan Demir, bu yıldan itibaren YÖK Genel Kurulu kararı ile bu dersten de sorular yöneltileceğini kaydetti. Demir, yapılan düzenlemenin 2013’ten itibaren yürürlüğe gireceğini belirterek, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden YGS’de 5, LYS-4’te de 8 soru yöneltileceğini bildirdi.
Demir Hürriyet’e yaptığı açıklamada ise “Alevi, Hıristiyan veya Yahudi öğrenciler bu soruları nasıl cevaplayacak? Onlar için de zorunlu mu” sorusuna, “O konuda yorum yapmam doğru olmaz. Bu YÖK Genel Kurulu’nun kararı ve biz de uygulayıcısıyız. Biz sadece kılavuzu yayınladık” diye yanıt verdi. YÖK yetkilileri ise sınavlarda ihtisas gerektiren değil, genel sorular sorulacağını belirterek, şunları kaydetti:
“Sorular din kültürü ile alakalı olacak. Zaten sorular hazırlanırken de öğrencilerin bütünü dikkate alınacak. Müşterek din kültürünü temsil eden sorular yer alacak. Örneğin namaz sorulmayacak. Mezheplere yönelik soru sorulmayacak. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi zaten ilkokul 4. sınıftan lise son sınıfa kadar zorunlu ders ve anayasada da böyle. Sınava giren her öğrencinin cevaplayabileceği sorular sorulacak. Öğrenci herkesin girmek zorunda olduğu YGS’de din sorularını cevaplayacak ama LYS’de çok farklı test türleri olduğu için LYS-4 sınavına girmeyecekse din sorularını da yanıtlamayacak” yanıtını verdi.
LYS-4 sınavına Türkçe ve Sosyal Bilimler öğrencileri giriyor. LYS-4’te tarih, coğrafya ve felsefe testleri yer alıyor. Felsefe testinde psikoloji, sosyoloji ve mantık soruları bulunuyor. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi soruları, mevcut sistemde sadece SBS’lerde öğrencilere “seçmeli” olarak soruluyor, üniversite sınavlarında ise sorulmuyor.