5053873217 [email protected]

Otomotiv dünyasının olduğu kadar küresel iş dünyasının da merakla takip ettiği büyük evlilikte imzalar atıldı. FCA ve PSA Group; 16 Ocak 2021 itibariyle 52 milyar dolarlık anlaşmayı tamamladı ve resmi olarak Stellantis bayrağı altında birleşti. Fiat, Jeep, Chrysler, Alfa Romeo, Maserati, Peugeot, Citroen, Opel ve DS markaları tek çatı altında buluştu. Hisseler yüzde 50 – 50 paylaşıldı.

İki otomotiv grubunun birleşmesi ile 8.1 milyon adetlik araç satışı ve elektrikli araç çağına geçişte; Toyota ve Volkswagen gibi devlerle rekabet edebilecek yeni bir güç oluşturulması hedefleniyor.

İki otomobil üreticisi tarafından yapılan açıklamada “Peugeot SA ile Fiat Chrysler Automobiles NV arasındaki Stellantis NV’nin yaratılmasına giden yolu açacak olan birleşme bugün geçerli oldu” dendi.

İtalyan – Amerikan ve Fransız otomobil üreticilerinin tarihi zorluklarla geçen 2020 yılında anlaşmayı tamamlamaları bir yıldan fazla sürdü. Taraflar ilk olarak Ekim 2019’da birleşme planlarını açıklamışlardı.

Stellantis ile şimdi ne olacak?
İki grubun ana şirketi haline gelen Stellantis hisseleri Pazartesi günü Milano ve Paris’te ve Salı günü New York’ta işlem görmeye başlayacak.

Analistler, PSA Grup Başkanı Carlos Tavares’in Çin’deki büyük üretim kayıplarına karı çözüm önerilerine odaklanıyorlar.

Her iki grubun da Stellantis adı altında birleşmesiyle herhangi bir tesisi kapatmadan 5 milyar avroluk bir tasarrufa gitmeyi hesaplıyor. Tabii analistler bunun nasıl yakalanacağını merak ediyorlar.

Bütün küresel otomobil üreticileri gibi, Stellantis’in de araç yelpazesini elektrik çağına dönüştürmek için önümüzdeki yıllarda milyarlarca yatırım yapması gerekiyor.