5053873217 [email protected]

Yeni tip corona virüsün mutasyona uğraması kulağa korkunç geliyor ancak mutasyon ve değişim, virüslerin yapmakta olduğu doğal bir şeydir. Çoğu zaman virüsler bizi enfekte etmekte daha da kötüleşecek şekilde kendini değiştirir.

Güneydoğu İngiltere’de tespit edilen yeni corona virüs varyasyonunun daha kolay bulaşabildiğine, daha ciddi semptomlara neden olabileceğine veya aşıyı işe yaramaz hale getirebileceğine dair net bir kanıt yok.

 

Birincisi, vakaların daha yüksek olduğu yerlerde değişim seviyelerinin daha yüksek olmasıdır. Bu, iki şekilde yorumlansa da bir uyarı işaretidir. Virüs, daha kolay mutasyona uğrayabilir ve daha fazla enfeksiyona neden olabilir.

 

Ancak değişen virüs, doğru zamanda doğru kişilere bulaşarak da şanslarını artırabilir. “İspanyol türünün” yaz boyunca yayılmasının bir açıklaması, insanların ona tatilde yakalanıp evine taşımasıydı.

Laboratuar araştırmaları, bu cinsin diğerlerine göre çok daha fazla yayılımcı olduğunu gösterdi.

 

Dikat çeken iki tür mutasyon var. Her ikisi de, virüsün onları ele geçirmek için vücudumuzun hücrelerine açılan kapıyı açmak için kullandığı anahtar değerde önemli başak proteininde bulunur.

İngiltere üzerinden yayılan yeni bir corona virüs varyantının  “çarpıcı” miktarda mutasyona sahip olduğunu açıklandı. “VUI – 202012/01” adlı mutasyonu araştıran  Birleşik Krallık Covid-19 Genomics UK Konsorsiyumu (COG-UK) üyeleri, virüsün genetik yapısında meydana gelen ’17 değişikliği’ ortaya çıkardıklarını söyledi.

 

Başak proteininde meydana gelen değişiklikler oldukça önem taşıyor, çünkü ülkede kullanılmaya başlanan Pfizer/ BioNTech’in aşısı da dahil olmak çoğu corona virüs  aşısı bu proteini hedef alarak çalışıyor.

Aynı zamanda söz konusu değişikliklerin, daha önce corona virüsün farklı bir suşuyla enfekte olmuş kişilerin de bağışıklık kazanmasını engelleyeceğinden korkuluyor.  (Bir bakteri veya virüsun farklı alttürlerinin, aralarında genetik farklılıklar bulunan gruplarına ¨suş¨ deniliyor.)

 

Bununla birlikte,  İngiltere’nin Baş Tıbbi Danışmanı Chris Whitty de dahil olmak üzere bilim insanları şu ana dek Galler, İskoçya, Danimarka ve Avustralya’da görülen mutasyonun aşılar üzerinde herhangi bir etkisi olacağına dair ‘henüz hiçbir kanıt bulunmadığını’ söylediler.