5053873217 [email protected]

Dünyada 34 milyon 863 binden fazla kişiyi etkileyen corona virüs birçok sektörü olduğu gibi eğlence ve sanat dünyasını da derinden etkiledi. Pandemi döneminde kapalı kalan yeni normal sürecinde ise seyirciyi salonlara çekemeyen sinemalar iflasın eşiğine geldi. Dünyanın en büyük sinema salonu zinciri olan AMC Theatres’ın iflasın eşiğine gelmesi sinema salonlarını bekleyen büyük krizin boyutunu gözler önüne serdi.


KAPILARINI KAPATACAKLAR

Seyircinin yakın zamanda salonlara dönmeyeceğinin anlaşılması ve bunun sonucu olarak gişe beklentisi yüksek filmlerin ileri tarihlere ertelenmesi, sinema salonlarını dev bir krizle baş başa bıraktı. Aylarca kapalı kaldıktan sonra açıldıktan sonra da endişe verici bir tabloyla karşılaşan pek çok sinema salonunun bu süreci atlatamayacağı ve kapılarını kalıcı olarak kapatmak zorunda kalacağı tahmin ediliyor.

Pandemi döneminde vizyona giren büyük filmlerden Tenet’in yönetmeni Christopher NolanPandemi döneminde vizyona giren büyük filmlerden Tenet’in yönetmeni Christopher Nolan

Tehlikenin farkında olan sinemacılar ve meslek birlikleri, Amerika’da hükûmetin duruma el atarak sinema salonlarına destek olmasını istiyor. Aralarında Martin Scorsese, Christopher Nolan, Noah Baumbach, Pedro Almodóvar, James Cameron, Damien Chazelle, Barry Jenkins, Luca Guadagnino, Judd Apatow, Sofia Coppola, Alfonso Cuarón, Clint Eastwood, Patty Jenkins, Sam Mendes, Ang Lee gibi isimlerin bulunduğu sinemacılar ve Amerikan Yönetmenler Birliği (DGA), Ulusal Sinema İşletmecileri Derneği (NATO), Amerikan Sinema Filmleri Derneği (MPAA) gibi meslek birlikleri, pandemi nedeniyle kapanma riskiyle karşı karşıya olan sinema salonlarının kurtarılması için Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’ne çağrıda bulundu.