5053873217 [email protected]

Covid-19 pandemisi nedeniyle enfekte olanların sayısı 14 milyona yaklaşırken, ölü sayısı 590 bini aştı. Salgının ortaya çıktığı günden bu yana ise bağışıklık tartışmaları dünyanın gündeminden inmiyor. Bilim insanları virüse karşı bağışıklık sağlanması için hız kesmeden aşı çalışmaları yürütüyor, İsveç gibi kimi ülkeler ise sürü bağışıklığı stratejisi yürüyor. Çünkü virüse karşı sağlanabilecek güçlü bir bağışıklık dünyanın kısıtlamalar olmadan normal hale dönmesi anlamına geliyor.


Bu kapsamda, Singapurlu araştırmacılar tarafından yapılan bağışıklık çalışmasında 2002 -2004 yılında etkisine alan SARS (Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu) hastalığına bakıldı. 2002 Kasım’ında Çin’de ortaya çıkan ölümcül hastalık ardından Tayvan, Singapur, ABD ve Kanada gibi ülkelere yayılarak yaklaşık 800 insanın ölümüne neden oldu. Yaklaşık 20 yıl sonra ise dünyayı tekrar tehdit eden yeni tip corona virüs küresel salgını ortaya çıktı.

YENİ TİP CORONA VİRÜSLE YÜZDE 85 ORANINDA BENZİYOR
Bilim insanları yeni tip corona virüs ile SARS’a neden olan corona virüsün yüzde 85 oranında benzer olduğunu açıkladı. Hatta yeni tip corona virüse SARS virüsünün adı verildi; SARS’a neden olan virüs SARS-Cov olarak adlandırılarken yeni tip corona virüsün bilimsel adı SARS Cov-2 olarak geçiyor.