5053873217 [email protected]

SpaceX’in Falcon 9 roketi atmosferin üst katmanlarını aşarak tepesinde bulunan Crew Dragon uzay aracı içinde bulunan deneyimli astronotlar Robert Behnken ve Douglas Hurtley’i uzaya taşıdı. ilk kez bir ticari uzay havacılık şirketi astronotları dünyanın dışına taşımış oldu. Aynı zamanda 2011 yılında ABD’nin Uzay Taşımacılığı programının iptal edilmesinden bu yana ilk kez astronotlar ABD topraklarından uzaya gönderildi.

Falcon 9 roketi tarihi bir anlamı olan 39A Fırlatma Rampasından cumartesi akşamı Türkiye saatiyle 22.22’de kalkış yaptı. Aynı roket rampası 1969 yılındaki Apollo ay görevinin başlangıcında da kullanılmıştı. Yağmurlu giden hava fırlatma gününe kadar belirsizlik yaratan bir faktördü. NASA, geçtiğimiz çarşamba akşamı gerçekleştirilen ilk denemeyi fırlatmaya 17 dakika kala iptal etmişti. Neyse ki, Falcon 9’un fırlatılacağı ve Uluslararası Uzay İstasyonu ile buluşma için önem taşıyan kısa zaman aralığında Cape Canaveral üzerindeki bulutlar azaldı.

NASA yöneticisi Jim Bridenstine, konuyla ilgili olarak yayınlanan basın açıklamasında “Bugün insanlı uzay uçuşlarında yeni bir dönem başlıyor, Amerikan astronotları Dünya’nın etrafında dönen ulusal laboratuvarımıza, Uluslararası Uzay İstasyonuna giderken bir kez daha bir kez daha Amerikan topraklarından Amerikan roketleriyle gönderdik.” dedi. “Amerika Birleşik Devletleri için önemli olan bu başarı için Bob Behnken, Doug Hurley ve SpaceX ve NASA ekiplerine teşekkür ediyorum. İnsanlar için tasarlanan bu ticari alan sisteminin lansmanı, Amerikan mükemmelliğinin olağanüstü bir gösterisidir ve insanların Ay’ı ve Mars’ı keşfetmesini genişletme yolumuzda önemli bir adımdır.”

Resmi Demonstration-2 veya Demo-2 olarak adlandırılan bu görev, NASA’nın Dragon sisteminin astronotları Uluslararası Uzay İstasyonuna taşıması veya istasyondan getirmesi için düzenli olarak kullanılmasına yönelik sertifikanın verilmesi için bir son test niteliğini taşıyordu.

Falcon 9 roketi fırlatıldıktan kabaca dokuz dakika sonra, ilk roket katmanı denizin üzerindeki yüzer platforma başarılı bir şekilde iniş yaptı. Kalkıştan sonraki 12’nci dakika ve 30’uncu saniyede ise Endeavor rumuzlu Crew Dragon kapsülü ikinci roket katmanından başarılı bir şekilde ayrıldı. Behnken ve Hurley şu anda Uluslararası Uzay İstasyonu yolunda ve bugün Türkiye saatiyle 17.30’da istasyona varmaları bekleniyor.

Eğer Crew Dragon kapsülünün Uluslararası Uzay İstasyonuna bağlanma aşamasının nasıl olduğunu kendi gözlerinizle görmek ve hatta bu yanaşma işlemini kendi ellerinizle gerçekleştirmek isterseniz, SpaceX’in bunun için özel olarak oluşturduğu simülasyonu kullanabilirsiniz.