5053873217 [email protected]

Corona virüs önlemlerini anlatan Ziya Selçuk akıllardaki pek çok soruya da açıklık getirdi. Uzaktan eğitim hakkında açıklama yaparken, “23 Mart’tan itibaren ders ortamını eve taşıyacağız. Tüm altyapı hazırlıklarımız tamamlandı. Haftalık ders programları yapılandırılarak, EBA ile internet üzerinden, TRT ile televizyondan gerekli telafi eğitim desteği sunulacak.” dedi.

Selçuk, 16-30 Mart’taki 2 haftalık tatilde öğrencilerden ilk bir haftayı evlerinde istirahat ederek geçirmelerini rica etti.

23 Mart Pazartesi gününden itibaren sunacakları alternatifler üzerinden, evdeki uzaktan eğitim süreçlerinin başlayacağını anımsatan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

Eğitim Bilişim Ağı (EBA) tümüyle yenilenen yüzüyle bu süreçte de önemli bir rol üstlenerek ders ortamını evlere taşıyacak ve bu konuda öğrencilerimizin eğitiminin uzaktan eğitimle sürmesini sağlayacak. Bu kapsamda, ilk ve orta dereceli tüm okullarımızda haftalık ders programları yeniden yapılandırılarak

EBA ile internet üzerinden

TRT aracılığıyla da televizyon ekranlarından gerekli telafi eğitimi desteği sunulacak.

 

Bununla ilgili olarak hangi teknolojiyle hangi içeriği hangi şekilde vereceğimize ilişkin bir altyapı hazırlandı.

EBA Akademik Destek platformu üzerinden, Liselere Geçiş Sistemi kapsamında merkezi sınava hazırlanan öğrencilerimiz de yine EBA üzerinden sunduğumuz ücretsiz destek aracılığıyla hazırlıklarına devam edebileceklerdir. EBA kullanımında bütün operatörlerden ücretsiz 3 GB internet erişimi imkanı sağlanıyor.

Selçuk, bakanlık uzmanları tarafından uzaktan eğitim süreçleriyle ilgili tüm aşamaların en ince detaylarına kadar çalışılarak, öğrencilerin hizmetine hazır hale getirildiğini dile getirdi.

 

“İlkokul 1. sınıftan lise 12. sınıfa kadar tüm eğitim kademesindeki öğrencilerimiz için uzaktan eğitim içeriklerimiz hazırlanmıştır. Öğrencilerimiz normal eğitim temposunda teknik imkan ve tercihleri doğrultusunda isterlerse gerek televizyonlardan gerekse de internet bağlantılı mobil cihaz veya bilgisayarlarından derslerine devam edebilirler. TRT kanallarındaki ders anlatım programlarıyla ilgili tüm detaylar “eba.gov.tr” internet adreslerinden ayrıca duyurulacaktır. İnternet ortamında ise EBA Platformumuzdan tüm öğrencilerimiz hizmet almaya, kendi öğretmenleri ve sınıf grupları ile iletişim kurmaya devam edebilecekler. Kişiye özel, akıllı sistemimizle zengin ve etkileşimli dijital eğitim içeriklerimiz okullara olan ihtiyacı tatil sürecinde en aza indirecek şekilde hazırdır. Bu içeriklere erişecek herkese de ücretsiz internet sağlanmıştır. Ayrıca, tüm sınıflar düzeyinde zorunlu tatil tamamlandığında yüz yüze telafi programları da uygulanacaktır.”

“Milli Eğitim Bakanlığı, yeni tip corona virüse karşı tedbirlerini üç aşamalı olarak hayata geçirdi.”

“Okullarda ve sosyal medyada bilgilendirme çalışmaları yaptık. Ailelere birtakım bültenler gönderildi. Eğitim dışı saat ve günlerde eş zamanlı hijyen çalışmaları yapıldı. Her zaman ve her yerden ücretsiz olarak erişilebilen uzaktan eğitim altyapısı hazırlandı. Öğrenci, öğretmen ve velilerimizin uzaktan eğitim sürecini rahat bir şekilde geçirebilmesi için 444 0 632 numaralı MEBİM Çağrı Merkezi üzerinden 7 gün 24 saat destek ve yönlendirme hizmeti sunmaya devam edeceğiz. Bu süreçte en önemli görev hiç şüphesiz ebeveynlerimize düşüyor. Evlatlarımızın sağlığı için önce kendi sağlımıza dikkat etmemiz, Sağlık Bakanlığı tarafından paylaşılan uyarı ve tavsiyeleri dikkate almamız gerekiyor. Başta da söylemiş olduğum gibi bu konuda çocuklarımızın önümüzdeki bu ilk bir haftayı evlerinde istirahat edip, dinlenerek, kitap okuyup, müzik dileyip, bireysel spor ve sanat çalışmaları yaparak, hobileriyle ilgilenerek vakit geçirmelerini rica ediyoruz. Okuma becelerini geliştirecek çocuk edebiyatı örneklerini okumaları bizim açımızdan çok önemli. 23 Mart haftasında uzaktan eğitime başlarken teknik detaylar konusunda ailelerimizi ayrıca bilgilendireceğiz. Bütün bu yapmaya çalıştığım açıklamalar önümüzdeki günlerde daha ayrıntılı bir şekilde sizlerle paylaşılacak.”

Selçuk, çocukların eğitimlerinin aksamaması için ne tür tedbirler gerekiyorsa fazlasıyla aldıklarını, karşılaşabilecekleri muhtemel durumlara ilişkin de senaryolarının hazır olduğunu, toplumun desteğini beklediklerini sözlerine ekledi.

Özel okulların durumunun sorulması üzerine Selçuk, tatil tedbirinin, çocukların okullarda toplu bulunmasının engellenmesi amacıyla alındığını belirterek, dünyanın birçok ülkesinde, ülke çapında okulların çok uzun süre tatil edilmesinin söz konusu olduğu bir dönemde elbette özel okullardaki öğrencilerin de bu durumla birebir karşılaşacaklarını söyledi.

Bakan Selçuk, “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı tüm ana sınıflar ve kreşler için de aynı şey (tatil) söz konusu.” dedi.

“BÜTÜN TOPLUMUN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ”

“Bu tatilde özellikle çalışan velilerin çocuklara kimin bakacağı konusunda endişeleri var. Bu konu Külliye’deki toplantıda gündeme geldi mi?” sorusu üzerine, Selçuk, konunun, Milli Eğitim Bakanlığı çerçevesinde tüm ülkeyi etkilediğini vurguladı.

Ziya Selçuk, “Daha önce ara tatillerle ilgili velilerin gösterdiği hassasiyet ve çocukların hastalanmamaları, sağlıkları için, bizim de kontrolümüzün dışında olagelen bir küresel hastalığın kontrol edilebilmesi için bu tür bir çalışma ihtiyacı doğdu. Bu ihtiyaçtan dolayı da bu uygulamaya geçmek durumunda kaldık. Bütün toplumun desteğini bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Uzaktan eğitim süresinin daha sonra uzatılıp uzatılmayacağına ve durumun sınavları etkileyip etkilemeyeceğine ilişkin soruya karşılık Selçuk, şöyle devam etti:

“Öğrencilerin sınavları dahil hiçbir şekilde mağdur olmamaları için gereken her türlü senaryolar hazır. A, B, C senaryosu olursa öğrencilerimiz ne şekilde etkilenir ve onların olumsuz etkilenmemesi için ne türlü tedbirleri alırız, bu konuyla ilgili bütün paketimiz hazır. Bu paketi Külliye’deki toplantıda sunma imkanımız oldu. Duruma göre, Bilim Kurulunun ulusal ölçekte tavsiyeleri var, bu Kurula da danışarak, diğer hususları da dikkate alarak zamanı geldiğinde bu konularla ilgili açıklamalar yaparız.” şeklinde konuştu.

Özel okula giden öğrencilerin Eğitim Bilişim Ağı’na (EBA) dahil olup olmadıkları