5053873217 [email protected]

Son dönemde kavanoz kapağı bulmanın zorlaştığı haberleri sosyal medyada gündem yarattı. Çünkü evde kışlık hazırlığı yapmak tekrar yükselişe geçti. Salçalar, reçeller kaynatılıyor, turşular hazırlanıyor. Eski kavanozlar tekrar tekrar kullanılsa da içi hava almasın diye kapağını yenilemek şart. Bu nedenle de kavanoz kapaklarının fiyatları arttı ve yok satıyor.
Bir dönem ilkokullarda hayat bilgisi dersinin bile konusu olduğu halde şehirleşmenin, endüstriyel yiyeceklerin yaygınlaşması ve hızlanan yaşam temposu içinde geri plana düşen ‘kışlık hazırlıkları’ yeniden trend oldu. “Salçamı, reçelimi, turşumu evde yaparım” diyenlerin birinci gerekçesi ‘sağlıklı yaşam’. En az onun kadar etkili bir diğer motivasyon kaynağı ise ‘sosyal medya’. Zira son dönemde sosyal medyada kaynayan salça ve reçel, özenle dizilmiş renk renk turşu kavanozu fotoğrafları çok moda. Öyle ki, kimi yerlerde kavanoz kapağı bulabilmek sorun olmaya başladı.

ESNAF DA MUTLU VATANDAŞ DA

Kışlık reçel-turşu piyasası fiyatları.
Kışlık reçel-turşu piyasası fiyatları.
Milliyet’ten Aylin Rana Aydin’in haberine göre tüketici bu yıl kışa hazırlık için meyve-sebze haline gidip kasa kasa ürün alımı yapmaya başladı. Esnaf, satışların bu dönemlerde son birkaç yıldır özellikle yükseldiğini anlatıyor. Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, vatandaşın konserveye yöneldiğini söyledi. Salçalık domates, kapya biber ve meyve satışlarının iyi gittiğini söyleyen Er, “Hem esnaf hem vatandaş mutlu. Satışlar şu an çok iyi gidiyor. Bu mevsimde tarla ürünleri olduğu için her şeyin tadı daha güzel” dedi. Vatandaşların reçel yapmak için meyve aldığını söyleyen Er, kavun reçeli dahil yapıldığını dile getirdi.Özellikle domates fiyatlarının düşük olduğunu söyleyen sektör temsilcileri, bunun da vatandaşı salça kurmaya yönelttiğini belirtiyor. 1 kilogram domates salçası yapmak için ortalama 7-8 kilogram domates kullanılıyor. 1 kilogram kapya biber salçası için 5-6 kilogram bibere ihtiyaç duyuluyor. Reçel reçeteleri ise meyveye göre değişiyor. Örneğin, 1 kilogram şeftali reçeli yapmak için 6-7 kilogram şeftali gerekiyor. Tarifte 1-2 kilogram şeker kullanılıyor. Kışlık hazırlığı, deyim yerindeyse sosyal medyanın son ‘fenomeni’! Birbirinden canlı renklerdeki meyveler, sebzeler, reçeller, turşular ve salçalar, doğrusu son derece fotojenik!…