5053873217 [email protected]

Şiddetli karın ağrısı, ishal, kusma ve iştahsızlıkla kendisini gösteren norovirüs sadece çocukları değil, her yaş grubunu tehdit ediyor. Kreşler, okullar, askeri birlikler, restoranlar, tatil kampları, göçmen kampları ve gemilerde salgınlara neden olan bu virüsün bağışıklık bırakmadığından tekrarlanabilir olduğuna dikkat çeken Çocuk Doktoru Özlem Altay Yücel, hastalıktan korunmak için elleri sık sık yıkamak, kalabalık ortamlara çok fazla girmemek ve sağlıklı beslenmek gerektiğini vurguluyor.

Hastaneye yatış nedenlerinde üst sıralarda bulunan calicivirüs ailesinden bir RNA virüsü olan ve değişik antijenik tipleri olan norovirüs, en çok ağız ya da dışkı yoluyla bulaşıyor. İshal şikayetiyle hastaneye başvuran kişilerin 5’te birindeki semptomlardan norovirüsler sorumlu. Hasta kişiyle temas edilmesi, kirlenmiş içme suyu, havuz suyu veya buz küpleri kullanımı, midye, istiridye gibi deniz ürünleri ve dondurma, sandviç gibi gıdaların tüketimi ya da kanalizasyon suyu ile kirlenmiş meyve ve sebzelerin kullanılması hastalığa neden oluyor.

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından bu yana giderek daha fazla görülmeye başlanan norovirüs, ısı ve klorlanmaya karşı oldukça dirençli bir virüs. Bu yüzden dondurulmuş gıdalarda hayatta kalabiliyor ve virüse soğuk kış aylarında daha sık rastlanıyor.

Kuluçka süresi 12-48 saat arası olan bu virüsün, ilk birkaç gün en yüksek düzeyde virüs atılımına dolayısıyla bulaşmaya neden olduğunu belirten Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlem Altay Yücel, “Gaitada ise 3 haftaya kadar virüse rastlanabiliyor. Aniden ortaya çıkan bulantı-kusma, inatçı iştahsızlık, ishal, hafif ateş, karın, kas ve baş ağrısı, halsizlik ile kendini gösteriyor” diyor.

Hastalığın her yaş grubunda görülebilmesine karşın 1-5 yaş arası çocuklarda hastane yatışı gerektirecek kadar ciddi seyrettiğini belirten Dr. Yücel, bu virüsün yol açtığı belirtilerin kimi zaman bağırsak düğümlenmesi gibi başka hastalıklarla karıştırılabildiğini vurguluyor. Virüs, hastadan alınan dışkı örneğinin mikrobiyolojik incelemesi ile kesin olarak tespit ediliyor.

SIVI VE PROBİYOTİK DESTEĞİ İLE TEDAVİ MÜMKÜN

Norovirüs tedavisinde ciddi kusma, ishal ve iştahsızlığı olan hastalara, hastanede yatarak damar yolu ile sıvı veriliyor, böylece kaybedilen su ve elektrolitler yerine konuluyor. Ayrıca bağırsak florasını yenileyen probiyotik desteği sağlanıyor. Tedavide antibiyotik ise kullanılmıyor.