5053873217 [email protected]

Alman üretici, müşteriler arasındaki “kültürel değişim” gerekçesi ile Macan ve Panamera’nın dizel versiyonlarını piyasadan kaldırıyor.
Porsche portföyünden tüm dizel versiyonları kaldırdı

Porsche Mission E için üretimi artıracak
Porsche, Macan’da faizi sıfırladı
Porsche ve Audi ortak elektrikli otomobil platformu ile maliyetleri düşürecekler
Porsche tüketici talebindeki değişiklik ve emisyon testlerinin giderek sıkılaşması nedeniyle tüm dizel araçlarının üretimini durdurdu. Porsche sözcüsü bu kararın markanın müşterileri arasındaki “kültürel değişim” dolayısı ile alındığını belirtti. Firmanın son iki dizel modeli Macan S Diesel ve Panamera 4S Diesel’in üretimini bu tipteki ilk motorunun piyasaya çıkışından dokuz yıl sonra durdurmuş oldu.

Marka kısa süre önce de yeni Cayenne SUV için bir dizel motor seçeneği sunmayacağını açıklamıştı. İlk nesil Cayenne 2009 yılında dizel motorlu ilk Porsche otomobili olmuştu.

Yapılan resmi açıklamada Porsche Macan S Diesel’in üretim programından çıkartıldığı, müşterilerin benzinli ve hibrit versiyonlara yöneldiği belirtildi. Marka ayrıca dizelden vazgeçme kararının yetkililerle bir yazılım güncellemesi nedeniyle devam eden görüşmeler ile bağlantılı olduğunu da açıkladı. BMW ve F80 M3 ile olduğu gibi, Porsche’nin Macan S Diesel modelini yeni WLTP test standartlarına göre uyarlamak istemediği, bunun yerine dizel seçeneğini tamamen kaldırmayı tercih ettiği düşünülüyor.

Bu karar modele olan talebin düştüğünü de ortaya koyuyor. Firma içinden bir sözcü SUV’nin 2017 yılındaki dünya çapında 97.000 adet satışının sadece küçük bir kısmını dizelin oluşturduğunu ifade etti. Macan’ın benzinli versiyonu Nisan ayında güncellenecek.

Dizel versiyonun üretimden kaldırılması kararı Panamera 4S Diesel için de uygulanacak. Geçen yıl Panamera’nın dünya çapında 11.000 adetlik satışının sadece %15’i dizel versiyona aitti. Benzinli versiyon satışalrın %35’ini, Panamera 4 E-Hybrid ise %50’sini oluşturdu.

Firma içinden bir kaynak Autocar’a dizeli durdurma kararının sonsuza dek sürmeyebileceğini söylese de, Porsche patronu Oliver Blume geçen yıl dizelin firma için önemli olmadığını, satışlarının sadece %15’ini oluşturduğunu dile getirmişti.

Benzinli motorların aksine, Porsche hiç bir zaman kendi dizel motorlarını geliştirmedi. Bunun yerine firma dizel donanımını Volkswagen Grup içerisinde başka yerlerden temin etti. Firma geçen yıl dizele yatırımı durdurarak Ar-Ge harcamalarını elektrikli teknolojilere kaydırdı.

Gelecek yıl Porsche Mission E elektrikli modelini ve 992 nesli 911’in hibrit versiyonunu çıkartacak.