5053873217 [email protected]

ABD merkezli uzay aracı ve roket üreticisi SpaceX şirketinin kurucusu Elon Musk’ın girişimiyle yapılan dünyanın en güçlü roketi Falcon Heavy, Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Üssü’nden uzaya fırlatıldı. Rekor fırlatılışın en ilginç yanı ise uzaya gönderilen Tesla model otomobildi. Musk uzay boşluğundaki otomobilden yeni bir kare paylaştı.

İnsanoğlunun Mars hayali için dev bir adım atıldı. Elon Musk’ın şirketi SpaceX’in Falcon Heavy roketi Mars yolculuğu için dün uzaya fırlatıldı.

Tesla’nin üst düzey yöneticisi ve SpaceX’in kurucusu milyarder iş adamı Elon Musk’a ait Falcon Heavy füzesi, Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nden sorunsuz bir şekilde fırlatıldı. Rekor fırlatılışın en ilginç yanı ise uzaya gönderilen Tesla model otomobildi.

Musk kişisel Instagram hesabı üzerinden uzay boşluğundaki otomobilden yeni bir kare paylaştı. Musk’ın bu paylaşımı 8 saate 1 milyonun üzerinde beğeni aldı.

Zira SpaceX şirketinin ürettiği Falcon Heavy isimli roket, ayrıca Musk’ın Tesla spor arabasını da uzaya taşıdı.

Kırmızı spor arabanın sürücü koltuğuna astronot giysileri giyen cansız bir manken oturdu. ‘Space man’ adı verilen bu manken kısa sürede sosyal medyanın en çok konuşulan konusu oldu.

Elon Musk Tesla ile uzaya gönderdiği mesajı da kişisel Instagram hesabından yayınladığı fotoğraf ile açıkladı. Musk, Tesla’nın içine ‘Made on Earth by Humans’ (İnsanlar tarafından Dünya’da yapıldı) notu düştü.

SpaceX’in CEO’su Musk bu planını geçtiğimiz aylarda duyurmuş ve bunun gerçekleştirilip gerçekleştirilemeyeceğine dair bir tartışma yaşanmıştı.

Ve Musk sözünü tuttu! Sadece bugüne kadarki en güçlü roketi fırlatmadı ayrıca uzaya bir Tesla modeli gönderdi.

Uzaya gönderilen Tesla için Musk her detayı ince ince düşündü. Otomobilin torpido gözünde “The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy” (Bir Otostopçunun Galaksi Rehberi) kitabı yer alıyordu. Otomobilin ekranında “Don’t Panic” (Panik yapma) yazısına yer verildi. Uzaya gönderilen otomobilin radyosu ise David Bowie’nin ‘Space Oddity’ şarkısını çaldı

Tarihi başarının arından Musk yaptığı ilk açıklamaya “Yeni bir uzay yarışı istiyoruz, uzay yarışları heyecan vericidir” sözleri ile başladı.

Musk sözlerine şöyle devam etti:

“Bence diğer şirketler ve ülkeler, ‘Hey, ticari bir şirket olan SpaceX, bunu yapabiliyorsa ve Falcon Heavy’nin tüm masrafları sadece fonlarla karşılandıysa biz de yapabiliriz’ diyeceklerini düşünüyorum.”

 

Elon Musk, fırlatmadan önce yaptığ açıklamada ise “Araba dünyadan 400 milyon kilometre uzağa gidecek ve saniyede 11 kilometre yapıyor olacak. Roketten Mars’ın yörüngesine yerleştirilecek aracın, bir kaç yüz milyon hatta milyarca yıl kalacağını tahmin ediyoruz” demişti.
FALCON HEAVY MARS’A NE ZAMAN ULAŞACAK?

Üç besleyici roketi ve 27 motoru olan Falvon Heavy adlı roket, 2 milyon kilogram itme gücünde. Roket, 45 yıl önce NASA’nın astronotları uzaya taşıdığı ‘Satürn 5’ roketlerinden sonra fırlatılan en güçlü roket olma özelliği taşıyor. Tesla’nın uzay aracının 6 ay sonra Mars’a ulaşması bekleniyor.