5053873217 [email protected]

TEOG’da Tartışma Var Ama İptal Yok
1 milyon 600 binden fazla 8’inci sınıf öğrencisinin katıldığı TEOG sınavındaki tartışmalı soruları değerlendiren MEB, sorularda hata olmadığına karar verdi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) TEOG-2 sınavında adayların itirazlarını değerlendirdi ve Bilim Kurulu sorularda hata olmadığına karar verdi. Sınavın çok konuşulan fen ve teknoloji testindeki ‘gürültü’ konulu sorusu içinse eğitimciler bakanlığa itiraz etti.
1 MİLYON 600 BİN ÖĞRENCİNİN KATILDIĞI SINAVDA TARTIŞMALI SORULAR
1 milyon 600 binden fazla 8’inci sınıf öğrencisinin katıldığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi ortak sınavları 27-28 Nisan’da düzenlendi. İki günlük sınav maratonunun ardından birkaç sorunun hatalı olduğu iddia edilmiş ve tartışmalı soruların iptal edilmesi talepleri gelmişti.
TÜRKÇE, DİN KÜLTÜRÜ VE FEN SORULARI
Sınav sonrasında özellikle sosyal medya üzerinden Türkçe testinde ‘Özveri’, din kültürü ve ahlak bilgisi testinde ‘Yardımseverlik – Hoşgörü’ ile fen ve teknoloji testinde ise ‘Gürültü’ sorularının hatalı olduğu iddiaları tartışmalara yol açmıştı. Sınava en çok da TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük testindeki ‘Selanik’ konulu soru damga vurmuştu. Sorunun hatalı olduğunu iddia eden öğrenciler tepkisini sosyal medyada dile getirmiş ve ‘change.org’ üzerinden de imza kampanyası başlatmıştı. Soru eğitimcileri de ikiye bölmüş, bazı eğitimciler soruyu doğru bulurken, bazıları ise hatalı olduğunu ve iptal edilmesi gerektiğini savunmuştu.
MEB KARAR VERDİ: HATA TESPİT EDİLMEDİ
Bakanlık, itiraz edilen soruları değerlendirdi. Sınavların ardından bir araya gelen Bilim Kurulu, sorularda hata olmadığına karar verdi. MEB Ölçme ve Değerlendirme Genel Müdürü Bayram Çetin, adayların en çok itiraz ettiği TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük testinde yer alan ‘Selanik’ sorusuna itirazın da Bilim Kurulu tarafından kabul edilmediğini söyledi. Bilim Kurulu’nun raporunda, bu soruda bir anlam bozukluğu ve çelişki olmadığı belirtildi. Çetin, “TEOG ile ilgili bundan sonraki süreçte öğrenciler mahkemeye itirazlarını bildirecek. Mahkeme ise kararını 35 gün içinde verecek. Bu sürecin ardından sınav sonuçlarını açıklayacağız” dedi.
‘GÜRÜLTÜ’ MAHKEMELİK OLUYOR
Öte yandan sınavın tartışılan sorularından olan fen ve teknoloji testi A kitapçığı 7’nci sorusuna da itiraz edildi. bakanlıktan sonuç alınmazsa, sorunun mahkemeye taşınacağı açıklandı. Sınav Koleji Fen Bilimleri Zümre Başkanı Cengiz Uzun, sorunun hatalı olduğunu belirterek, MEB’e başvurdu. Uzun, “Bakanlık soruda ‘Lütfen gürültü yapmayın’ ifadesini şiddet olarak açıklıyor; fakat kendi öğrenci kitabı sayfa 66’da gürültüyü tanımlarken hem yükseklik hem de şiddeti olmayan ses olarak tanımlıyor. Bu nedenle sorunun iki cevabı çıkıyor. Bariz hata var. MEB’e resmi başvuruyu yaptık kabul edilmezse mahkemeye başvuracağız” dedi.
BAKANLIK BÖYLE SAVUNDU
Bilim Kurulu Raporu’nda itiraz edilen ‘Selanik’ sorusuyla ilgili konunun, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük dersinin “Bir Kahraman Doğuyor” başlıklı birinci ünitesinde, “Atatürk’ün çocukluk dönemini ve bu dönemde içinde bulunduğu toplumun sosyal ve kültürel yapısını analiz eder” kazanımında anlatıldığı vurgulanarak şöyle denildi: “Soruda herhangi bir yanlışlık yok. Test maddemiz, 8’inci sınıf öğrencilerinin yanıtlayabileceği düzeyde olup bilimsel geçerlik, madde yapısı, dil ve anlatım yönünden doğru.”