5053873217 [email protected]

Alman dev Volkswagen’in (VW) bazı dizel Otomobillerinde yazılım oyunuyla, emisyon değerini olduğundan 40 kat düşük göstermesinin sonrası bu kez de bir diğer Alman dev olan BMW’nin başı dertte.
ABD’de yapılan testlerde hile yaptığı ortaya çıkan ve 18 milyar dolarlık cezaya çarptırılması gündemde olan VW’nin ardından BMW’nin de X3 xDrive 20d modelinde emisyon değerlerini olduğundan 11 kat düşük gösterdiği iddia edildi. Almanya’nın önde gelen dergilerinden Auto Bild’in yayımladığı belgelere göre ABD’de VW’nin testlerini yapan otoritenin bu kez de BMW’nin açığını yakaladığı öne sürülüyor.
Bu gelişme sonrası, dün BMW’nin Frankfurt borsasındaki hisseleri bir anda yüzde 9.3 düşüş yaşadı.
Şirketin 50 milyar euro’luk piyasa değerinden yapılan hesapta bu rakam yaklaşık 5 milyar euro’luk kayıp anlamına geliyor. Kapanıştaki kayıp yüzde 6 oldu.
VW’nin, “Bay Kalite” lakaplı CEO’nun istifasıyla sonuçlanan emisyon krizinde de iki günlük kayıp 20 milyar euro’yu aşmıştı. Volkswagen’in dürya genelinde 11 milyon otomobilinde emisyon hilesi yaptığı bildirilirken, BMW ile ilgili net bir rakam açıklanmadı.

bmw6
BMW, SUV sınıfındaki iddialı modelinyle ilgili bu iddialar sonrası bir açıklama yaparak, “Aracın emisyon ölçümüyle ilgili tek bir sistemimiz var” denilerek, VW olayında dile getirildiği gibi otobanda farklı, ölçüm merkezinde farklı emisyon ölçümü yapılmadığı, böyle bir sistemlerinin de bulunmadığını hatırlattı.
BMW olayını yorumlayan analistler, “Eldeki verilere göre BMW’nin illegal bir işlem yaptığı tahmin edilmiyor” diyerek, emisyon krizinin hileden değil sadece teknik bir hatadan kaynaklı olabileceği konusunda görüş beyan etti.
Buna karşılık bundan böyle dizel araçlar üzerinden denetimlerin artacağı ve üreticilerin önümüzdeki dönem planlarında da birçok değişikliğe gitmelerinin kaçınılmaz olacağı bildirildi.