5053873217 [email protected]

Kısaca 3,14 olarak bilinen, ancak irrasyonel bir sayı olduğu için virgülden sonra sonsuza dek devam eden “pi” sayısının, ilk hangi medeniyet tarafından bulunduğu bilinemiyor.

Pİ

Araştırmalar Sümerler’in, Babiller’in, Eski Mısırlılar’ın ve İbraniler’in de “pi” sayını kullandığını ortaya koyuyor. “Pi” sayısına ismini ise çok eski dönemlerde de kullanılmış olmasına karşın, asırlar sonra Yunanlılar veriyor. İsmini Yunan alfabesindeki “?” harfinin okunuşundan alan, değiştirilemez sabit bir oran olan “pi” sayısı, “Arşimet sabiti” ve “Ludolph sayısı” olarak da ifade ediliyor.

Daireler, yaylar, pendulumlar gibi bazı matematik işlemlerinde kullanılan, çözümü kesinliğe ulaştıran, kolaylaştıran ve zamandan tasarruf sağlayan mükemmel bir sayı olan “pi”ye özel kabul edilen 14 Mart, ilk olarak fizikçi Larry Shaw tarafından 1988’de San Francisco Exploratorium’da kutlandı.

O günden sonra ” Dünya Pi Günü” olarak kutlanan 14 Mart’ta okullarda, üniversitelerde, bilim çevrelerinde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.

“Bay Beyin” olarak tanınan Daniel Tammet, 2004 yılının “pi” gününde, sayının virgülden sonraki 22,514 basamağını ezberden okuyarak, önemli bir rekora imza attı.